Десетки миряни се покланят пред „гроба“ Христов в Дупница

На Велика събота свещеник от Дупнишка духовна околия ще пътува до столицата, за да донесе в Дупница Благодатния огън от Йерусалим
Снимки: КАМЕРТОН

 

Десетки миряни днес се стекоха в Централния катедрален храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница, за да се поклонят пред кръстната смърт на Иисус Христос. И в този час вярващите дупничани търепливо се редят на опашка, за да минат под светата Плащаница, за да изразят своята скръб към Божия син.

 

 

 

„Гробът“ Христов е издигнат в средата на храма, украсен е с цветя, а на престола е поставена Плащаницата - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Върху плащаницата е поставено Евангелието, Кръстът и много цветя. Вярващите посещават храма и носят цветя, както се отива на погребение на близък човек.

 

 

 

Както е известно, на днешния Разпети петък се припомнят великите страдания на Иисус Христос, волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, бит с плесници и показан пред народа за поругания. Божият син бил нарамен с тежък кръст от преторията на Пилат Понтийски и бил поведен към Голгота на разпятие. Бил разпнат между двама разбойника за поругание при страшни природни смущения – земетръс и затъмнение на слънцето. Христос приел смъртта, за да избави от смърт цялото човечество. Затова днес християните не празнуват, а в храмовете не се служи Света литургия.

 

Неправилно е тълкуването, че извършването на ритуала с преминаването на миряните под светата Плащаница носи здраве, щастие и късмет, както и че се опрощават греховете. Те могат да бъдат простени единствено в тайнството Покаяние, Изповед. Миряните пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и се покланят на изображението. Полагат цветята, след което се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин се изразява преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението, което ни е дарил Спасителят. След това отново се покланят пред издигнатия кръст и изображението на св. Богородица и св. Йоан Златоуст.

 

Неслучайно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито да се пие (дори вода). Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение.

 

 

На вечернята в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста.

 

На Велика събота свещеник от Дупнишка духовна околия ще пътува до летището в столицата, за да донесе в Дупница Благодатния огън от Йерусалим, каза архиерейският наместник отец Георги Паликарски. Великденската служба в храм „Св. Георги“, както всяка година, ще започне в 23.00 часа. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, подчерта отец Паликарски.