С тържествена първа копка започна ремонтът на бившия Младежки дом

Преустройството на 42-годишната сграда в Исторически музей ще продължи до края на 2023 година
Снимка: Община Дупница

 

С тържествена първа копка и молебен днес започна ремонтът на бившия Младежки дом в Дупница и преустройството му в Исторически музей. Църковният ритуал бе отслужен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, а на церемонията присъстваха ръководствата на Община Дупница, на фирмата, която спечели обществената поръчка и представители на Историческия музей.

 

Проектът за ремонта и преустройството на 42-годишната емблематична сграда е на стойност 2 178 883.00 лв., от които 1 470 000 лв. Община Дупница ще получи безвъзмездно от европейска програма, а останалите 708 880 лв. ще бъдат осигурени чрез заем.

 

Бъдещата сграда на Историческия музей ще разполага със зала за постоянна експозиция, каквато културната институция никога не е имала. Очаква се да бъдат създадени подходящи условия и за съхранението на фонда на дупнишкия музей, каквито в момента липсват, а това бе една от причините той да бъде заплашен от закриване.  Предвижда се още обособяване на зала за временни и гостуващи изложби, зала за аудиовизуални презентации, представяне беседите на екскурзоводите и музейните работници, за изнесени уроци по “Краезнание” за учениците и децата от общината. В сградата ще има още детски образователен център, кафе „Музейно”, магазин за сувенири и др. В рамките на проекта ще се ремонтира и съществуващата ритуална зала, която ще бъде използвана като мултифункционална зала за събития и ритуали, както и за временни и гостуващи изложби.

 

Ремонтните дейности в бившия Младежки дом по договор трябва да приключат през октомври 2023 година.