Цветница – празник на надеждата, любовта и цветята

На този ден Българската православна църква отбелязва тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Носел мир, любов и победа за хората

 

Празнуваме Цветница. На този ден Българската православна църква отбелязва тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим. Неделята преди Възкресение и ден след Лазаровата събота в храмовете се отслужва молитва и се благославят върбови клонки, затова денят се нарича и Връбница.

 

Билейската история разказва, че Иисус влиза в Йерусалим на магаре - символ на мир и приятелство, а не на кон, както обикновено се отправяли бойците на война. Идвал, за да служи на хората, а не да воюва с тях. Носела се мълвата за чудесата, които извършил, и за силата на новата вяра. Разказвала се вече и историята за чудното Лазарово възкресение, което мнозина видели с очите си предния ден и от тук нататък, до края на дните си, щели да го превръщат в една от най-невероятните и тръпнещи легенди на християнството.

 

Пътят пред Спасителя бил застлан с маслинови, палмови и лаврови клонки, върба, здравец и цветя. Мир, любов и победа носел той на многобройния народ, който се тълпял да го зърне с очите си, да го докосне, да бъде поне наблизо. „Осанна на сина Давидов! Благословен е онзи, който идва в името на Господа!", носели се възгласи отвсякъде.

 

Цветница, или още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден, е празник, семантично свързан с великденската обредност и езическите престави за възраждането на природата и обновяването на целия космос. Българският народ възприема празника като пролетен, ден на цветята, младостта и раждането за живот отново на света около нас. Затова и ритуалите в него са своеобразна молитва и благословия за здраве, благополучие и късмет.