Кметът Гелев обеща на художниците да не закрива галерията в Сапарева баня

Сградата на културната институция обаче се оказа в окаяно състояние, има нужда от спешен ремонт, а общината няма пари, обяснява в писмо до художниците, протестиращи срещу затварянето на художествената галерия "Васил Крапчански"

 

Затворената преди близо година художествена галерия „Васил Крапчански“ в Сапарева баня се нуждае от спешен ремонт. Сградата, построена преди 7 години по европейски проект за над 200 хил. лв., е в окаяно състояние - стените се рушат, просмуква се влага, подовете се наводняват и ерозират. Това е един от мотивите за затварянето на галерията, както и липсата на туристи в курортния град и съответно на посетители в културната институция, става ясно от писмен отговор на кмета Калин Гелев до организатора на петицията срещу закриването на галерията Богомил Благоев -  председател на представителството на Съюза на българските художници към Сапарева баня Богомил Благоев. Припомняме, че художникът и над 20 негови колеги от Дупница, Перник и София потърсиха съдействието на областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев и на министъра на културата Богомил Банов, тъй като бяха обезпокоени, че общинското ръководство има намерение напълно да закрие галерията.

 

Оказа се, че институцията е с неуреден юридически статут по Закона за културното наследство, затова Министрството на културата няма правомощия да контролира дейността й, но Виктор Янев е поискал и е получил писмено обяснение за ситуацията от Калин Гелев, като кметският отговор е адресиран и до Богомил Благоев. В него Гелев пише, че Община Сапарева баня не разполага със средства за ремонта на галерията, но ще търси финансиране, включително чрез донорски програми. Кметът уверява, че след благоустрояването на сградата и възстановяване на туристопотока в Сапарева баня, галерията ще бъде отворена за посетители.

 

Засега художниците са удовлетворени от отговора на Калин Гелев, който ги обнадеждава, че общинското ръководство няма намерение да закрие културната институция, още повече че въобще не са очаквали реакция от страна на администрацията. „Кметът изпълни задължението си да ми отговори. Заради тази дадена дума до последно ще настояваме галерията да продължи да съществува“, коментира пред „Камертон“ Богомил Блгаоев. Той подчерта още, че приживе патронът на галерията Васил Крапчански е имал доверие на Калин Гелев. Художникът споделял с приятеля си Благоев, че ако Гелев стане кмет, галерията никога няма да бъде закрита. Любопитното е, че в писмото си до протестиращите художници Калин Гелев нарича галерията "Галерия на изкуствата", а не с името й, с което винаги е представяна, включително от самата Община Сапарева баня - "Васил Крапчански". Припомняме, че имотът, върху който е построена културната институция, е дарен на курортната община именно от Крапчански, който се е борил за създаването на това арт пространство от края на 90-те години до 2013 година, когато начинанието му е осъществено. 

 

Междувременно бившата уредничка на галерията Силвия Славкова заведе дело срещу Община Сапарена баня за уволнението си и на първа съдебна инстанция го спечели. В хода на съдебно следствие е станало ясно, че въпреки затварянето на галерията заради извънредната ковид ситуация в страната и освобождаването на Славкова, на нейно нямо е била назначена друга служителка.