Болните от К-19 и карантинираните в община Дупница днес не гласуват

В Кюстендилска област е сформирана една единствена подвижна избирателна секция за избирателите под карантина, в трите ковид отделения на болниците в областта също няма избирателни секции
Снимка: КАМЕРТОН

 

Болните от ковид-19 и избирателите, които са поставени под карантина в община Дупница днес не гласуват. В двете болници в града не са сформирани избирателни секции, няма и подвижна избирателна секция. Причината е, че пациентите в здравните заведения не са заявили предварително желание да упражнят правото си на глас. Не са набрани и достатъчно заявления от избиратели под карантина, за да бъде сформирана за тях подвижна избирателна секция, обясни председателят на Районната избирателна комисия Венцеслав Механджийски.

 

За подвижна секция са необходими минимум 10 заявления. Такива са били подадени единствено в община Кюстендил, където в мобилна урна ще пуснат бюлетина само 44 души. Във всички други общини в областта избирателите, които са в принудителна изолация заради ковид, няма да гласуват. Няма избирателна секция и в болницата в Кюстендил. 

 

В трите ковид отделения в Кюстендилска област в момента са настанени над 130 души. Не разполагаме с точна справка за броя на всички граждани под карантина, но според ковид бюлетините на общинска администрация в община Дупница само от 26 март до 2 април в изолация от РЗИ - Кюстендил са поставени над 100 души. 

 

И докато гражданите, поставени под карантина преди 31 март, са имали възможност да подадат заявление за гласуване, то тези, изолирани от РЗИ след тази дата, държавата ги лиши от право на глас. Причината е, че 31-ви март е законовият срок за подаване на заявление за гласуване в подвижна урна. Същевременно според Изборния кодекс гласуването у нас е задължително.