Благовещение. Ангелът хранител има много имена, но ти му казваш „мамо“

Отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Благовещение. На този ден се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото.

 

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Дева Мария, изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, разкрита й от Божия служител, със смирение и послушание изрекла думите: "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти" (Лука 1:38).

 

От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на девицата от Назарет. А когато нейният Син - Богочовекът Иисус Христос, страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдната наша застъпница пред Бога.

 

Празникът се отбелязва винаги на 25-ти март – 9 месеца преди Рождество Христово,  и се възприема от християнската религия най-вече като празник на майката. Защото чрез Дева Мария майчинството става благословено от Бога. Така се изтъква значимостта на жената като създаваща живот.

 

Неслучайно образът на Света Богородица е особено скъп за всички вярващи. Възприемана като закрилница на семейството, на бременните, на родилките и на жената-майка, тя обгръща с присъствието си всички, които я призовават. Като майка на Спасителя тя се застъпва пред Него за всички страдащи и онеправдани и им носи утеха.

 


Притча за нашия ангел пазител

 

В деня преди да се роди едно дете попитало Бог:

- Аз не знам защо идвам на този свят? Какво ще трябва да правя там?

Бог му отговорил:“Ще ти подаря един ангел хранител, който винаги ще бъде до теб. Той ще ти обясни всичко“.

– Но как ще се разбирам с него, след като не знам неговия език?

Ангелът ще те научи да говориш неговия език.

 -Страхувам се от този непознат свят.

Не се тревожи! Твоят ангел ще бъде до тебе винаги, когато имаш нужда, когато ти е трудно, когато ти е тъжно, когато падаш и когато си на кръстопът. Той ще те пази от беди и ще те направлява. Ще те обича и ще ти вярва. Дори целият свят да се изправи срещу теб-можеш да си спокоен. Никога няма да те подведе или да те предаде -единствен сред всички хора на земята.

 – А как е името на моя ангел?

Това не е толкова важно. Той има много имена, но ти ще му казваш: “МАМО“.

 

Из сборника „Винаги има надежда“