78 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Дупница

С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на дупнишките герои от еврейски произход бе почетена паметта на жертвите на Холокоста
Снимки: КАМЕРТОН

 

78 години от спасяването на българските евреи бяха отбелязани в Дупница на мястото на разрушената синагога при Дома на техниката. Под звуците на Общинската духова музика бяха поднесени венци и цветя пред паметните плочи на загиналите дупнишки герои от еврейски произход, участвали в Балканската и Първата световна война. Паметта на жертвите от Холокоста почетоха кметът Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, общински служители, представителите на Историческия музей и малцина граждани.

 

Директорът на Историческия музей Анелия Геренска припомни събитията в България от времето на Втората световна война, когато страната ни е съюзник на хитлеристка Германия, официално приема рестриктивни закони срещу евреите, но антисемитизмът не успява да завладее българския народ. Анелия Геренска отбеляза и приноса на народния предствител от Дупница Димитър Икономов, който, макар и отявлен германофил, пръв отправя предупреждение към зам.-председателя на 25-ото ОНС Димитър Пешев за готвеното депортиране на еврейските граждани в лагерите на смъртта.

 

Преди 78 години българският народ успява да спаси своите съграждани от евреиски произход въпреки смазващата военновременна система. Народът ни доказа своята дълбоко вкоренена в психологията му хуманност и съпричастност към болката на другия. Доказа, че с обединени усилия може да спре държавната бюрократична машина. В Дупница от векове съвместно живеят българи и евреи. Дупнишките евреи са и доблестни синове за обединение и защита на Отечеството. Те се бият по бойните полета в Балканската и Първата световна войни в редовете на българската армия и дават свидни жертви. Неслучайно се намираме пред паметните плочи на загиналите дупнишки евреи. Признателните наследници поставят плочите еднновременно с поставянето на паметната плоча на храма „Покров на Пресвета Богородица“ за загиналите християни. 41 са евреите от Дупница, загинали за обединението на България и това са техните имена, изписани на иврит“, припомни още директорът на музея Анелия Геренска.