С кратка програма Дупница отбеляза 143 години свободна България

Националният празник на старта на предизборната кампания изведе политици и кандидат-депутати сред хората
Снимки: КАМЕРТОН

 

С кратка празнична програма в Дупница днес бяха отбелязани 143 години от Освобождението на България от турско робство. Честването на националния празник започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дома на техниката.

 

 

Под звуците на Общинската духова музика глава пред героите, паднали за свободата на България,  сведоха кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общински съветници, представители на общинска администрация, Историческия музей, читалища, патриотични организации, членове на СОСЗР, общественици и други граждани.

 

 

Необичайно, но голяма част от присъстващите бяха представители на политически партии. В началото на предизборната кампания много от местните кандидат-депутати дойдоха на церемонията пред паметника на опълченците, като някои от тях се включват за първи път в подобно събитие. След това те присъстваха и на церемонията по издигане знамето на Република България на площад „Свобода“, но веднага след словото на Методи Чимев си тръгнаха.

 

 

 

Децата и младежите от клуба по таекуондо всяка година на Трети март почитат паметта на дупнишките опълченци

 

Програмата продължи с изпълнения на танцьорите от фолклорния танцов ансамбъл на Галя и Воин Войнови и вокалната група при ОУ „Неофит Рилски“. Публиката не за първи път бе впечатлена от рецитала на дядо и внук Георги и Георги Захаринови от читалище „Пробуда“ в Яхиново. Любимият на мнозина дупничани семеен дует днес представи Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

 

 

 

 

 

 

Въпреки хубавото време честването на Трети март не събра много граждани. Обичайно празникът завършва с продължително българско хоро, на което се хващат много дупничани. Днес обаче, вероятно заради страха от К-19, това не се случи.