Взломиха параклиса „Св. Спас“ в Дупница

Храмът е постоянен обект на вандали, крадци го претъсват за пари от дарения и други ценности
Снимки: КАМЕРТОН

 

Вандали разбиха вратата на параклиса „Възнесение Господне“, по-известен като „Св. Спас“. Посегателството установи репортер на „Камертон“ и подаде сигнал в Архиерейското наместничество на Дупнишка духовна околия.

 

Неизвестни са проникнали в параклиса чрез взломяване на входната врата, на пръв поглед нищо не липсва, утостанови репортер на "Камертон", но служители на Архиерейството ще направят оглед, ще поправят  и щетите

 

Оказа се, че храмът в м. Дренски рид в Дупница постоянно е обект на посегателства – понякога от вандалски подбуди, а друг път крадци го претърсват за пари и ценности. Именно заради крадците обаче свещениците не оставят нищо ценно там, даренията също се прибират редовно, така че да не бъдат отмъкнати от злосторниците, обясни отец Илия Дичев, който отговаря за параклиса „Възнесение Господне“. „Само миналата година три пъти разбиха параклиса. Правят го от лошотия. Нищо не се краде. Слагахме на вратата и допълнителни халки и тях ги разбиха. Веднъж бяха престърсвани чекмеджетата, но не бяха открили нищо, тъй като там нарочно не държим нищо ценно. За тези от нас, които сме вярващи, това е кощунство и напълно недопустимо. Но за тези, които не вярват, искат да направят нещо лошо и са свикнали да живеят по този начин, това е обикновено нещо. Това, едва ли не, е начин на живот. Въобще нямат представа както е християнство, какво е Бог, какво значи да се прекръстиш. Когато човек знае, че е божие създание, няма как да го направи“, допълни отец Илия.

 

Архиерейският наместник отец Георги Паликарски от своя страна каза, че на този етап не е възможно да бъдат взети допълнителни мерки за сигурността на храма. Видеонаблюдение не може да бъде монтирано, тъй като в сградата не е прокарано електричество. „За голямо съжаление това се случва през два-три месеца. Единственият начин да бъде предпазен храмът в момента е моралната отговорност на хората. Няма друго решение“, посочи отец Паликарски. Днес той ще изпрати служители на Архирейството, за да направят оглед дали липсва нещо и да поправят разбития вход.

 

Крадци напразно търсят пари и ценности в храма, тъй като свещениците превантивно не държат там нищо ценно

 

Ако забележите, че вратата на параклиса е отворена, вероятно става въпрос за посегателство, затова веднага сигнализирайте Архиерейското наместничество

 

Местността в района на параклиса „Св. Спас“ е често посещавана и е едно от любимите места за разходка на дупничани. Тъй като мястото е отдалечено от града и не може да се осигури постоянно наблюдение и охрана, храмът не е отворен постоянно за посещения. В четирсетдневния периода от Великден до Възнесение Господне всеки четвъртък се отслужва водосвет, а на самия храмов празник на параклиса има тържествена литургия и се освещава и раздава курбан. Свещениците молят гражданите, ако през останалото време от годината забележат, че храмът е отворен, да веднага да сигнализират в Архиерейството, за да не се стига до нанасянето на по-големи щети.