В изострена предизборно обстановка Общинският съвет прие Бюджет 2021

Проектодокументът, предложен от екипа на кмета Методи Чимев, не бе подкрепен от БСП, Глас народен и Движение „Заедно за промяна“, но бе одобрен с гласовете на ГЕРБ и СДС
Снимка: КАМЕРТОН

 

Със 17 гласа „за“ и 12 „против“ Общинският съвет днес прие бюджета на община Дупница за 2021 година. Проектодокументът, предложен от екипа на кмета Методи Чимев, естествено бе подкрепен от групите на ГЕРБ и СДС. Управляващите получиха подкрепата и на съветниците от Народен съюз Вергил Кацов и д-р Лорета Николова. Против гласуваха колегите им от групите на БСП и Глас народен, както и тези от Движение „Заедно за промяна“. Обсъждането продължи близо два часа в изострена предизборно обстановка. Съветниците спориха бурно, обиждаха се и се замеряха с компромати.

 

Социалистите отново представиха предложението си за подкрепа на децата с един или двама починали родители със суми от по 100 и 200 лв. Валентина Караганова подчерта и необходимостта със средства от общинския бюджет да бъдат поети таксите на сираците за тренировки в спортните клубове. Отказът на управляващите да заложат средства за тази цел Първан Дангов нарече цинично. В отговор на критиките Методи Чимев подчерта, че предложението не е отхвърлено, направена е сметка, че необходимите средства са в размер на 30 000 лв. и общинското ръководство има готовност да ги задели. Налага се обаче да бъде изяснена нормативната процедура, на базата на която да бъде предоставена тази помощ. Позицията на БСП срещу бюджета обобщи Първан Дангов в рамките на правото си да обясни отрицателния си вот. Той подчерта, че предвид пандемията и необходимостта от подкрепа за гражданите в този момент е очаквал различен бюджет. Вместо това, обаче, е видял един „копи-пейст“ документ от миналата година. Критикува даването на приоритет на инфраструктурата и попита къде в този бюджет са хората. Обръщайки се към кмета, Дангов заяви още: „Гласувах против, защото имам основателни съмнения, че публичният ресурс се краде, г-н Чимев“.

 

Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна“ за пореден път се застъпи за малките населени места в общината. Общинският съветник подчерта, че за 10 години няма никакво подобрение на живота на гражданите заради грешни политики и като пример посочи, че в бюджета за тази година са заложени 220 000 лева за кърпене на дупки в селата, при положение че водопроводната мрежа навсякъде там се нуждае от подмяна. Изтъкна и недоволство от факта, че за с. Самораново, където живее, са отделени само 5 000 лева за смяна на шахти и 20 000 лева за проектиране на преустройство на бившия детски лагер в местността „Марков камък“, осъществяването на което не се знае кога ще се случи.

 

На друго мнение е Вергил Кацов от Народен съюз, който също е сред съветниците, застъпващи се за малките населени места. Според него бюджетът на община Дупница тази година е „визионерски“ и причината е, че са заложени „рекорден“ размер  средства за селата. В своето изказване Вергил Кацов подчерта необходимостта от заделянето на средства, независимо дали ще бъдат заложени в бюджета или ще бъдат осигурени по друг начин, за изграждане на асансьор в сградата на Терапевтичния блок на общинската болница (бившата Транспортна болница). Изказа възмущението си, че дупничани се налага да пренасят близките си до горните етажи на сградата в одеяла. Съветникът от Народен съюз заяви подкрепата си за предложението на кметския екип за покриване на реката до Спортната зала с цел изграждане на паркинг с оглед предстоящото завършване на изграждането на търговския център там. Последното изказване бе репликирано от Първан Дангов с думите, че това би било „огромна глупост“. Според Дангов подобна идея е немислима във всеки средно голям европейски град, тъй като „там, където тече река, тече живот“. Общинският съветник обърна внимание, че преминаването на редица реки през Дупница, и то през центъра на града, е огромно богатство, което спомага и за чистотата на въздуха.

 

Критичен към проектобюджета бе и Леонид Хаздай, който се изказа от името на своята група ПП „Глас народен“. Според него документът не е визионерски, а дискриминационен. Хаздай обясни, че за обектите, които определят политиките на местната власт, реално са заделени едва 205 000 лв., или това е 0,5% от общата бюджетна рамка. Общинският съветник подчерта, че в така представената от него сметка, изключва средствата, които са заложени за кладенеца за минерална вода в Бистрица и за покриването на реката при Спортната зала. Освен това според Хаздай бюджетът е небалансиран, тъй като са заложени много средства за обекти, които не са спешни. Като пример посочи заделените над 1 млн. лв. за ремонт на ул. „Орлинска“, която по думите му е една от най-здравите улици в града. Леонид Хаздай коментира още, че бюджетът е неравнопоставен и по отношение на спортните дейности. Подчерта, че от една година, включително писмено, пита общинското ръководство каква е възможността да се използва купената преди повече от 10 години за близо 1 млн. лева преместваема конструкция за изграждане на спортна зала, но до момента не е получил отговор. В тази връзка подчерта, че до групата му са постъпили сигнали, че деца тренират в Спортната зала след 20.00 часа. Кметът Методи Чимев му отговори, че става въпрос 6-7 деца от клуба по баскетбол и проблемът е организационен.      

 

Дебатите бяха прекратени по предложение на общинския съветник от СДС Георги Георгиев, което предизвика голямо недоволство от страна на опозицията. В крайна сметка обаче мнозинството подкрепи предложението на Георгиев.