С водосвет миряни и духовници почетоха паметта на св. Харалампий в Дупница

В храм „Св. Георги“ отец Георги Паликарски отправи молитви и пожелания св. Харалампий Чудотворец да избави човечеството от коронавируса
Снимки: КАМЕРТОН

 

Православната църква почита днес паметта на св. Харалампий Чудотворец – покровител на пчеларите, градинарите и овощарите. По този повод миряни и духовници се събраха в централния катедрален храм „Св. Георги Победоносец“, където бе отслужен водосвет за здраве.

 

На днешния празник ритуалът бе воден от отец Костадин Бошняков и отец Иван Айдаров. Духовниците осветиха над 1500 буркана с мед, оставени в църквата от дупничани. Преди това свещениците отслужиха света Божествена литургия. Извършиха и Светото тайнство Причастие (Евхаристия), а миряните приеха тялото и кръвта на Христос чрез хляб и вино за вечен живот и пречистване на греховете.

 

След края на службата дупничани се поклониха и пред частица от мощите на св. Харалампий, която се съхранява в църквата и получиха нафора. Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски прочете кратко животоописание на светеца и в своето слово пожела чрез днешните молитви той да спаси човечеството от коронавируса, както в миналото го е спасил от чумата и холерата: „В хрониките е записано, че във времената, когато чумна епидемия покосява цяла Европа и цели градове и села са били обезлюдени, на 10 февруари сякаш с нож е била пресечена болестта. Дано и от днешния ден, деня на св. Харалампий, епидемията да изчезне. Затова и да освещаваме меда всяка година и да пренощува в Божия храм, защото днешната литургия е в чест на пчеларите и Бог да ги благослови. Братя и сестри, знаем с колко много труд пчелата допринася за направата на меда и нека с тази молитва да помолим Господ Бог да ни даде сила и мощ, да имаме живот, здраве, успех и благополучие. Честит празник на всички! На Многая и благая лета! Амин!“.

 

От 2011 година по идея на отец Паликарски водосветът на 10 февруари се отслужва пред Джамията. Архиерейският наместник вярва в легендата, която до момента няма документално потвърждение, че патронът на християнския храм, върху чиито основи е била изградена единствената запазена в Дупница джамия (днес изложбена зала), е именно св. Харалампий. Заради противоепидемичните мерки днес водосветът се отслужи в храма.

 

Св. свещеномъченик Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Изправен на съд, напразно бил увещаван да се поклони на идолите. Предаден на мъчения, стъргали тялото му с железни куки. Раните по чудесен начин заздравявали. Мнозина езичници, като гледали твърдостта на вярата му и чудесното оздравяване, повярвали и били предадени на смърт. Осъден на посичане, на 113-годишна възраст св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година.