Без граждани на общественото обсъждане на проектобюджета на Дупница

Общинското ръководство представи документа в присъствието на неколцина общински съветници
Снимки: КАМЕРТОН

 

Кметът Методи Чимев, заместникът му Олга Китанова и главният финансист на община Дупница представиха днес публично проектобюджета за 2021 година. Срещата, насрочена за 12.30 часа в първия работен ден на настоящата седмица, бе предназначена за гражданите, но дойдоха само девет общински съветници от различни политически групи, кметът на Самораново Райко Цветин и няколко общински служители. Така обществено обсъждане на бюджета реално не се състоя.     

 

На срещата присъстващите обсъдиха инфраструктурните проблеми на селата. Темата повдигна Костадин Севдин от Движение „Заедно за промяна“, който попита Методи Чимев кога ще започне обещания ремонт на водопроводната мрежа в село Самораново. Кметът на селото Райко Цветин обясни тежката ситуация там. По думите му почти не минава ден без водна авария, а непрекъснатите ремонти са довели до разрушаване и на пътната инфраструктура. По темата се изказа и Вергил Кацов от „Народен съюз“. Според него Община Дупница е започнала и завършила 2020 г. като длъжник на малките населени места. Кацов пък се застъпи основно за Червен брег. Двамата с д-р Лорета Николова направиха и още редица благоустройствени предложения, както за селата, така и за града. В отговор кметът Методи Чимев обеща, че до края на годината ще започне подмяна на ВиК мрежата в „2-3 села“.

 

 

Валентина Караганова от БСП предложи Община Дупница да подпомага финансово децата без родители, а същото да направят и спортните клубове, като ги тренират без такси. В отговор председателят на общинския съвет Костадин Костадинов направи забележка, че спортните клубове са частни и общинското ръководство няма правомощия да вземе подобно решение. Георги Наумов от ГЕРБ обаче предложи Община Дупница да поеме таксите на сираците, което се прие с охота от страна на Костадинов и Чимев.

 

Извън тази тема председателят на местния парламент препоръча на общинското ръководство да увеличи заплатите на общинските служители, което би довело и до ръст на възнагражденията на общинските съветници. По думите му това ще гарантира „по-високи компетенции“. Костадин Костадинов попита също така дали ФК „Марек“ поема някакви ангажименти срещу заложената по-висока субсидия от Община Дупница – 180 000 лв. за 2021 година. Чимев посочи, че повишената сума ще помогне „да се обезпечи труда и амбицията на отбора“.

 

По време на срещата стана ясно още, че общинското ръководство отхвърля предложението на „Глас народен“ за опрощаване на такса „смет“ на бизнеса, засегнат от пандемията. Заместник-кметът Олга Китанова обясни, че това е невъзможно и припомни за опростените наеми на част от фирмите, които имат договорни отношения с Община Дупница.

 

В заключение кметът Методи Чимев съобщи, че желаещите да направят предложения за Бюджет 2021 имат време до следващия понеделник. Припомняме, предстои обсъждане на документа в постоянните комисии към местния парламент, след което съветниците ще го обсъдят и приемат в зала.