Съдът в Кюстендил и „Новите майстори“ с общ проект в памет на Владимир Димитров – Майстора

Начинанието ни припомня какво свързва големият български художник със съда в областния град
Снимки: Фейсбук/Новите майстори; Окръжен съд - Кюстендил

 

Окръжен съд – Кюстендил и школата по рисуване „Новите майстори“ започнаха съвместна работа по проект „Майстора – писар в съда и неговите последователи“. Идеята се осъществява в памет на големия художник Владимир Димитров – Майстора и в подкрепа на младите художници от кюстендилската школа в изобразителното изкуство. С начинанието ще бъдат отбелязани и 139 години от рождението на Майстора и 40 години от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.

 

Проектът е вдъхновен от важен биографичен факт за Владимир Димитров – Майстора – големият художник започва творческия си път именно в Съдебната палата в Кюстендил. През 1898 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. В желанието си да направи нещо за младото момче, той изпраща 20 негови скици в Рисувалното училище, с молба да го приемат и да му отпуснат стипендия. Отговорът бил, че момчето е талантливо, но стипендия няма. Тогава Никола Чехларов събира рисунките и прави първата изложба на Владимир Димитров – Майстора. Тя се състои на 11 май 1903 г. в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Съдии, адвокати, граждани събират средства и Майстора постъпва като извънреден ученик в Държавното рисувалното училище, днешната Национална художествена академия – София, в класа на Иван Мърквичка. За да не харчи от „народните пари“, той отива до София пеша!

 

Тази история вдъхновява младите художници от школата „Новите майстори“ и техният ръководител, кюстендилският худжник Евгени Серафимов. По темата последователите на Майстора творят през последните няколко месеца, а произведенията им ще бъдат представени на изложба, която ще бъде открита в Съдебната палата.

 

Творците от школата „Новите майстори“ не за първи път се вдъхновяват от творчеството на големия Майстор. Припомняме, че през 2019 година те сътвориха плаваща репродукция на емблематичната картина на Владимир Димитров „Девойка със слънчогледи“.