Съдът пусна под гаранция горския стражар Красимир Сулев

Определението е на Окръжен съд - Кюстендил и е окончателно

 

Окръжен съд – Кюстендил измени мярката за неотклонение на горския стражар Красимир Сулев от задържане под стража в парична гаранция в размер на 3000 лв., като по този начин отмени определението на Районен съд – Дупница, с което той бе оставен в ареста за постоянно.

 

Припомняме, че Сулев е привлечен като обвиняем за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда, като деянието е извършил в качеството си на длъжностно лице при изпълнение на своите службни задължения. В края на 2020 г. пострадалият от побоя К. С. е бил санкциониран от обвиняемия по Закона за горите, а автомобилът, с който К.С. е пренасял незаконно добит дървен материал, е бил конфискуван и оставен в двора на ТП „ДГС Дупница“.

 

Съдът е преценил, че е налице обосновано предположение за авторство на деянията от страна на обвиняемия, като този извод се прави на база събраните на този етап доказателства по досъдебното производство. За престъплението по чл. 325, ал.1 законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и кумулативното наказание обществено порицание, а за престъплението по чл. 131, ал.1, т.2, във вр. с чл. 130, ал.1 предвиденото наказание е лишаване от свобода до 3 години. По смисъла на закона повдигнатите обвинения не са за тежки умишлени престъпления, обясняват от съдебния пресцентър. „От данните по делото не може да се извлече обосновано предположение за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Красимир С. е неосъждан, има регистриран постоянен адрес и създадена обвързаност със семейството, както и трудова заетост. Установено е, че е ангажиран и с треньорска дейност на деца“, пише в мотивите на съда. Определението на Окръжен съд – Кюстендил е окончателно.