Хор „Рилски звуци“ с професионална изява в концерт с Камерен оркестър „Митонисимо“

Във Великденския концерт в салона на театъра утре ще участва и цигуларката от Софийската филхармония Михаела Павлова – внучка на големия оперен певец, роден в Дупница, Михаил Чомаков.

 

Камерен оркестър „Митонисимо“ ще изнесе Великденски концерт в Дупница съвместно със самодейния Смесен хор „Рилски звуци“.  Концертът е насрочен  в първия ден на Страстната седмица – понеделник (2-ри април), от 19.00 часа в салона на ОДТ „Невена Коканова“.

 

В програма са включени произведения от Моцарт, Вивалди, Перголези, Бах, Шуберт, Хендел, Гуно, Ц. Франк, Качини.

 

Специален акцент в програмата заема Stabat Mater от Джовани Перголези. Това силно емоционално и въздействащо произведение авторът пише докато е тежко болен и го завършва малко преди да напусне този свят, на 26-годишна възраст. Чрез средствата на музиката, тази своеобразна лебедова песен на младия композитор на основата на текст от средновековна поема, пресъздава размисъл на човек за мъката и душевното състояние на Дева Мария пред разпнатия Божи син, пробужда желание за съпреживяване, преминаващо в молитва към Христос и Божията майка за закрила и спасение на душата“, пишат организаторите в ревюто си за концерта. 

 

 

Солисти ще бъдат Илияна Генева - сопран, Даниела Панчевска – медзосопран и Огнян Митонов - кларинет.  Митонов ще бъде и диригент.

 

В концерта в Дупница ще участва и Михаела Павлова от Софийската филхармония. Младата цигуларка е внучка на родения в Дупница голям български оперен певец от близкото минало Михаил Чомаков. Неговата кариера основно се развива в Пловдивската опера, но любителите на оперната музика в Дупница го познават от силните години на Майските празници на културата, в които е редовен участник. Неговата внучка Михаела Павлова има успешна кариера като професионален класически музикант в столицата. Тя участва в много проекти, но основната й работа в момента е в Софийската филхармония.   

 

 Михаела Павлова

 

Ето и цялата програма на концерта утре:

 

Джовани Перголези - Stabat Mater

Вивалди – откъси от Gloria

Моцарт – Ave Verum Corpus , мотет Exultate Jubilate , инструментални произведения

Хендел –откъси от Месия

Бах - инструментални произведения

Шуберт, Качини, Бах-Гуно – Ave Maria

Ц. Франк - Panis Angelicus


Ако тази статия ви е харесала, станете наши приятели във Фейсбук