Отбелязваме 143 години от Освобождението на Дупница

Поднесени бяха венци и цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци, церемонията пред паметната плоча на майор Орлински не се състоя
Снимки: КАМЕРТОН

 

С кратка церемония пред паметната плоча на дупнишките опълченци днес бяха отбелязани 143 години от Освобождението на Дупница от турско робство. Венци и цветя поднесоха кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общински съветници, служители на общинска администрация, представители на Историческия музей и други общественици и граждани. Събитията от паметния ден, когато в града е посрещнат освободителя на Дупница майор Иван Павлович, припомни ученичката от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ Доника Карабельова. След това студентката Валерия Попева рецитира вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка“.

 

Насрочената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на майор Орлински в Горна махала не се състоя по неясни причини. Венецът от името на Община Дупница е поставен неофициално по-рано от обявения час днес. Без атрактивността на Шествието на свободата, което тази година не се проведе заради антивирусните мерки, излишна се оказа и официалната церемония в почит на освободителя на Дупница и Горна Джумая.

 

На 14 януари ( 2 януари по стар стил) отбелязваме Освобождението на Дупница от турско робство. На този ден през 1878 година се е състояла тържествената церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински -  командир на хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк. Знаменателното събитие се е провело в северната част на града, в района на днешната улица „Орлинска“, където на една от къщите е поставена паметна плоча на майор Орлински, останал в историята ни с прозвището Освободителя на Дупница и Горна Джумая. От спомените на дупнишкия летописец и общественик Никола Лазарков (1858 – 1930) разбираме, че майор Орлински влиза в Дупница около три часа по пладне на 2 януари 1878 година. Очаква го цялото население начело с местните първенци и духовенството. Той слиза от коня, целува кръста и ръката на архиерейския наместник Сакеларий Христо Костов, който се обръща към него с думите: „Благословен гряди помежду нас, в името Господне и ни носи свобода. Като поздравяваме Ваше Високо Благородие с благополучно пристигане от мое име от името на всички граждани, приветствам Вас и целия Ви ескадрон с добре дошли!“. Майор Орлински от своя страна се обръща към свещеника и насъбралото се множество с думите: „Св. Отче! И Вие, граждани на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для освобождение, еднокръвним нам българского народа от турским владичества. По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город. Да здраствуват граждание – ура!"