Съществуването на Градската художествена галерия "Васил Крапчански" в Сапарева баня е под въпрос

Културната институция е затворена преди осем месеца, а Община Сапарева баня не дава гаранции, че дейността й ще бъде възстановена. Затова художници от СБХ и творци от региона започват борба за спасяването й. Общинското ръководство да не забравя моралния си дълг към патрона на галерията, известният художник, роден в курортния град, Васил Крапчански, призовава Богомил Благоев - председател на представителството на СБХ в Сапарева баня.
Васил Крапчански (1935-2013г.). Снимка: https://ulian.blog.bg/

 

Съществуването на Градската художествена галерия „Васил Крапчански“ в Сапарева баня е под въпрос. Това сигнализира пред „Камертон“ художникът Богомил Благоев – председател на представителството на Съюза на българските художници в курортния град, който заедно със свои колеги от Дупница, Сапарева баня, Перник и София започват борба за запазването на културната институция.

 

Галерията не работи вече осем месеца. Затворена е на 13 май 2020 година, когато общинското ръководство на Сапарева баня е освободило единствения служител - уредничката Силвия Славкова. Действията си от кметството обяснили с пандемията от ковид-19 и лично кметът Калин Гелев и заместникът му Славчо Коларски обещали на Богомил Благоев, че галерията ще бъде отворена отново след два месеца. И досега обаче обещанието не е изпълнено, а художниците вече са сериозно притеснени, че целта е институцията да бъде закрита. Съмненията им са породени от два факта. Първо, съкратена е не само уредничката, а самата длъжност „уредник-галерист“, твърди Богомил Благоев. И второ, Община Сапарева баня от две години вече не е длъжна да поддържа дейността на галерията. Задължението на кметството бе съгласно договор за финансиране на строежа й по европейската програма за развитие на селските райони. Галерията бе открита през 2013 година, а условието за запазване на дейността, за чиято цел е построена сградата, е със срок от 5 години, или месец май 2018 година.

 

Богомил Благоев

 

Богомил Благоев обаче напомня, че освен договорното задължение към земеделското министерство, общинското ръководство има едно много по-важно, морално задължение и то е към паметта на известния сапаревобански художник Васил Крапчански, чието име носи Градската художествена галерия и благодарение на когото тя е създадена. Атрактивният имот в центъра на Сапарева баня, върху който е построена галерията е дарен на общината именно от братята Васил и Георги Крапчански, чиято родна къща се е намирала на мястото.  Покойният художник се бори дълги години за създаването на културната институция, като дори застава срещу децата си, които искат да продадат наследствения имот. Крапчански обаче устоява на семейния натиск заради мисията родният му град да има своя галерия, с каквато могат да се похвалят много малко градчета от мащаба на Сапарева баня. И през 2013 година мечтата му се сбъдва. Галерията е открита и в продължение на седем години е ценно културно пространство. Съюзът на българските художници изнася свое представителство в Сапарева баня и в сътрудничество с членовете му, и не само, тук се провеждат редица изложби, пленери, вечери на изкуството и други културни мероприятия. Своето творчество в залата за временни експозиции показват не само творци от курортния град и региона, но и художници с национална и международна известност. Постоянната експозиция на галерията се състои от 66 картини, но по думите на Богомил Благоев във фонда й се съхраняват над 400 творби на известни български худoжници.     

 

Благоев приема за свой личен дълг спасяването на галерията. Причината е, че преди смъртта на Васил Крапчански дава обещание пред него да не позволява затварянето на институцията. „Грехота е заради паметта на Крапчански да се съсипе.Аз бях негов личен приятел и на смъртния му одър му обещах, че няма да позволя галерията да бъде затворена. Човекът си даде живота за това място. Та той се скара с децата си, защото те искаха мястото да се продаде. Купувачи му предложиха огромна сума за имота, но той отказа, защото за него беше важно да съществува тази галерия. Ако я закрият, загубата за Сапарева баня ще бъде огромна.Грешно е да се твърди, че градът няма нужда от галерия. Сапарева баня се посещава от много туристи, сред които немалко почитатели на изкуството “, сподели пред „Камертон“ Богомил Благоев. Той не скри и съмненията си, че целта е да бъде сменено предназначението на сградата на галерията, да бъде продадена или да бъде предоставена под наем за офиси или други дейности, тъй като имотът е атрактивен и се намира в центъра на града. Затова Благоев, подкрепен от свои колеги от СБХ и други творци от Дупница, Сапарева баня, София и Перник, организира подписка с искане за възстановяване на дейността на Градската художествена галерия. Петицията засега се намира в изложбена зала „Околийската къща“ в Дупница. Тя ще бъде изпратена до областния управител на област Кюстендил Виктор Янев, до министъра на културата Боил Банов и до председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов.   

 

     В продължение на 7 години Градската художествена галерия в Сапарева баня е домакин на множество значителни изложби и пленери. Институцията е важна за културния живот в региона и памет за нейния патрон Васил Крапчански. Снимка: Община Сапарева баня

 

Изпълняващият длъжността кмет на Сапарева баня Славчо Коларски потвърди пред „Камертон“, че на този етап общинското ръководство няма решение относно бъдещето на галерията. Той обясни, че действително причината за освобождаването на уредника е пандемията от ковид-19. Заради противоепидемичните мерки туристопотокът в Сапарева баня е намалял, а това създало финансови затруднения на Общината. Наложило се съкращения, но не само в галерията, а и на много други служители в общинската администрация, като шофьори, работници, охранители и др., обясни Коларски. Той съобщи, че с изненада тези дни научил, че бившият уредник Силвия Славкова е завела трудово дело срещу Община Сапарева баня и обвърза решението за съдбата на галерията с изхода от този процес. „Засега не мога да давам напразни обещания и да говоря напразни приказки. Ще говорим, когато приключи делото. На този етап няма решение галерията да бъде отворена. Нищо не се знае, когато му дойде времето. За подписката разбирам от вас. Нека я започват. Демокрация е, всеки има право да изразява мнение“, коментира Славчо Коларски.

 

Патронът на Градската художествена галерия в Сапарева баня Васил Крапчански е роден в курортното градче на 5 март 1935 г. От 1963-та участва в окръжни, регионални и национални изложби, както и в международни пленери по живопис. Член е на СБХ, секция „Живопис“. След 1980 година създава главно пейзажно-метафорични композиции. Организира свои самостоятелни изложби в различни градове из страната като Перник (1977, 1988); София (1980, 1986, 1987, 1994, 1999, 2000, 2003, 2005, 2008); Кюстендил (1995); Благоевград (1999); Велико Търново (2005), както и в чужбина: Париж, Франция (1989, 1991) и Поаси, Франция (1991). Участва в международни живописни изложби в Торонто, Канада (1988, 1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997); Ферол, Испания (1994); Ню Йорк, САЩ (1994); Франция (1989, 1994, 2003, 2004, 2005, 2006) и други. Номиниран е за „Мъж на годината“ от Американския биографичен институт и е член на „Борда на съветниците“ (2003); „Художник на годината“ на Международен биографичен център Кембридж, Великобритания (2004); „Топ сто комуникатори“ на Международен биографичен център Кембридж, Великобритания (2005) и за „Международна награда за мир“ на Обединена културна асоциация към Американския биографичен институт, САЩ (2007). През голяма част от живота си живее и твори в Перник. През 2006 год. художникът дарява свой наследствен терен в центъра на Сапарева баня за построяване на галерия. Основен двигател е и на пленера “Германея”, който се провежда години наред в годния му град, но, за съжаление, преустановен след смъртта му. Васил Крапчански умира на 12 август 2013 година, същата година, когато е открита мечтана от него галерия в Сапарева баня.