АПИ: Преовлажняване е причината за активиране на срутището по пътя за Рилския манастир

Извършените укрепителни дейности, които приключиха само преди няколко седмици, са предотвратили по-тежък инцидент, твърдят още от пътната агенция
Снимка: Фейсбук

 

С преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обясниха в прессъобщение до медиите активирането на срутището, чието укрепване приключи само преди няколко седмици, през декември 2020г.

 

Преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир активизираха поредица от свлачищни процеси в последното денонощие и поради това движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки. Предприети са нужните действия за разчистване на пътното платно, на джоб стените по трасето и на всички пътни принадлежности от падналата скална маса на пътя. Движението по пътя за Рилския манастир остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите“, информират от пресцентъра на АПИ. 

 

От пътната агенция уверяват още, че изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Позовават се на  изводи на експерти, извършили е оглед на мястото на инцидента и днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава: "Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението,  са етап от укрепителните дейности на ската. Изградена е  укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям, е мнението на геолозите".

 

Припомняме ремонтните дейности по пътя за Рилския манастир бяха извършени от „Автомагистрали“ ЕАД. Проектът бе част от голяма обществена поръчка на стойност половин милиард лева за укрепване на 74 свлачища, срутища и пропадания от републиканската пътна мрежа. Поръчката бе възложена на държавното дружество без търг или конкурс по чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП), приложим за публични възложители, какъвто е Агенция „Пътна инфраструктура“. Укрепването на свлачища, срутища и пропадания на пътното платно е стратегически приоритет на МРРБ и АПИ и възлагането по чл. 14, ал. 1, т. 6 от ЗОП ще позволи навременното, бързо и качественото изпълнение на проектите, тъй като подготовката и провеждането на открита процедура, включително и евентуални обжалвания на решенията за откриване и класиране, създава предпоставки за забавяне на укрепителните дейности и задълбочаване на свлачищните и срутищните процеси, обясниха от пътната агенция при възлагането на поръчката.