Св. Йоан Кръстител – проповедник на покаянието, изобличител на беззаконията и пороците

Църквата днес извършва празника Събор на св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен. Светецът, който кръщава Христос в река Йордан, се възспоменава няколко пъти в годината, но най-тържествено е съборното му честване на 7 януари (Ивановден).

 

След празника на Кръщението Господне съборно се почита и се прославя с песнопения Кръстителят. "Събор" означава, че народът се събира в църквата, за да извърши богослужение в чест и за похвала на сега прославяния велик Предтеча и Кръстител Йоан - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Христос.

 

Светият Предтеча е човекът, когото Христос прославил повече от всички други човеци. Затова измежду пророците св. Църква го почита най-много. „Между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоана Кръстителя“ (Лука 7:28). Той е най-големият измежду пророците не по възраст, тъй като е живял едва тридесет години, а по благодат и слава, бидейки удостоен не само да види, но и да кръсти очаквания Месия.

 

Предтечата на Христос съди разточителния и неморален живот на съвременниците си. Като проповядвал покаяние, изобличавал беззаконията и пороците, св. Йоан не се боял да брани строгата правда дори тогава, когато е можело да бъде подложен на опасност. Той не говорел за греховете изобщо, а е споменавал и конкретни имена - на онези, които поради положението си в обществото били пред очите на всички и поради това и развращавали народа, живеещ по примера на своите управници.

 

Йоан Кръстител предсказва идването на Месия, края на света и приближаването на бъдещото небесно царство. Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: "ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света".

 

За християните мисията на Йоан Кръстител до голяма степен се изразява в кръщението на Иисус, отреждайки на светеца празничния ден непосредствено след Богоявление.

 

Според народните обичаи днес кумовете или деверът "къпят", пръскайки с вода, младоженците, които са сключили брак преди една година. За да бъдат здрави и плодовити, водата трябва добре да облее младото семейство, а то да посрещне своите гости и да поднесе на кума вино, кравай и месо. В народната представа Св. Иван е покровител на кумството и побратимството.

 

За здраве на този празник и ергените пръскат момите с вода, а коледарите окъпват своя водач. След къпането той ги посреща и богато угощава в дома си. Така се отбелязва краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.