Ерик Кирилов спаси Богоявленския кръст за трети път в Дупница

24-ма младежи се хвърлиха в студените води на река Джерман. Най-младият сред тях бе 12-годишният ученик Георги Панайотов. Пандемията не уплаши десетките дупничани, които и тази година се събраха на Наковия мост, за да наблюдават ритуала за Йордановден
Снимки: КАМЕРТОН

 

21-годишният Ерик Кирилов спаси Богоявленския кръст в Дупница. Младият дупничанин успява първи да стигне до кръста на Йордановден за трети пореден път. За първи път това стана през 2017 година, когато бе 17-годишен. На днешния голям празник Ерик пожела на съгражданите си да бъдат здрави и да не остават безсилни по време на пандемия. „Пожелавам на всички да бъдат живи и здрави в тези трудни времена. И най-вече да не остават безсилни, особено сега, когато всичко се преживява по-тежко в тази пандемия. Бъдете здрави!“, каза Ерик Кирилов, който позволи на всеки желаещ да се докосне или целуне кръста след края на ритуала на Наковия мост над река Джерман.

 

 

За първи път в Богоявленската церемония взе участие и 12-годишният ученик от СЕУ „Паисий Хилендарски“ Георги Панайотов, който също си пожела здраве.

 

Тази година още 22-ма млади мъже се престрашиха да влязат в студените води на река Джерман. Смелчаците бяха двойно повече от миналогодишния Йордановден. Пълноводната река не успя да ги откаже, като още преди началото те се потопиха във водата и прегърнати изпяха химна на Република България. Бяха се подготвили предварително с националния трибагреник и дрехи в стила на традиционната българска носия. В края на ритуала по традиция, наложена от няколко години, викаха „Българи! Юнаци!“  и отново се прегърнаха, за да изпеят патриотична песен.

 

 

Работният ден и ковид-19 не бяха достатъчен повод, за да спрат десетките дупничани да присъстват на Богоявленския ритуал. Празникът бе организиран изцяло от Архиерейското наместничество.

 

 

Преди това в църквата „Покров на Пресвета Богородица“ се проведе Божествена света литурция, която бе оглавена от отец Иван Айдаров.

 

 

След приключване на службата се проведе и литийното шествие, което стигна до Наковия мост. Там водосвета извърши архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски в съслужение със свещениците Илия Дичев, Иван Айдаров и Добри Добрев.