Наградиха победителите в творческия конкурс на Окръжен съд – Кюстендил

По темата „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта“ твориха 116 ученици от област Кюстендил. Седем от отличените талантливи деца са от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол и днес те получиха наградите си на специална церемония пред Съдебната палата
Снимки: КАМЕРТОН

 

В Дупница днес се състоя церемонията по награждаването на победителите в Областния конкурс „Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта“. Творческото състезание бе организирано от Окръжен съд – Кюстендил в партньорство с районните съдилища в Кюстендил и Дупница. Поводът е навършването на 40 години от откриването на Съдебната палата в Кюстендил. Интересът към инициативата бе голям, което изненада и самите организатори. В нея се включиха 116 деца и младежи от област Кюстендил с над 120 творби.

 

Вчера в областния град бяха наградени отличените участници в конкурса от кюстендилския район, а днес бяха връчени наградите на участниците от Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Церемонията се състоя пред Съдебната палата в Дупница, където отличията връчиха председателят на Окръжен съд-Кюстендил Пенка Братанова, председателят на Районен съд – Дупница Иван Димитров и говорителят на съдилищата Владимир Владимиров. „Талантливи деца, носители на доброто, благодарим на вас, на родителите ви и учителите ви, че в тази трудна и тежка учебна година - пълна с различни предизвикателства, в условия на пандемична обстановка – приехте каузата ни и творихте и мислихте по темата за справедливостта, правдата и съда. И както сме изписали на специалните ни чаши, които подаряваме на всеки участник, справедливостта е като паяжина тънка, ама пък не се къса“, каза по време на церемонията съдия Пенка Братанова.

 

Председателят на Окръжен съд – Кюстендил цитира и част от написаното от децата. Красимира Туповичарска от 6 б клас на дупнишкото основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ пише в своята приказка: „Как Правдата спасила Съда: „Ако си честен и откровен, Правдата ще бъде на твоя страна!“. Диана Костадинова от 6а клас на същото училище, разказва история за една пожелана шестица в училище и за кражба в търговски център: „Да бъдеш справедлив означава да равнопоставяш правата на всички!“. Съученичката й Божидара Василева ни разказва история със заглавие „Колко е важно да има закони!“. Трите момичета са победители в раздел „Литературно творчество“, възрастова група  5 - 7 клас.

 

В раздел „Изобразително изкуство (рисунка и приложно изкуство)“ отличените са, както следва: 

 

Първа възрастова група:

Дария Огнянова - 4 клас, СУ „Христо Ботев“, Бобов дол

Втора възрастова група:

Рая Милтенова - 7 клас,  СУ „Христо Ботев“, Сапарева баня

Виктория Димитрова - 7 клас, СУ „Христо Ботев“, Сапарева баня

Трета възрастова група:

Пламена Туповичарска – 12 клас, ПГ „Христо Ботев“,  Дупница

 

Наградените ученици получиха удостоверения за участие в конкурса, както и материални награди под формата на чаша с послание, фитнес гривни, безжични тонколони и стерео слушалки, които да им помагат по време на онлайн обучението. Пред сградата на съда бяха показани и част от творбите на отличените ученици от Кюстендил.