Общинският съвет в Дупница единодушно реши да работи неприсъствено

Против предложението за дистанционни заседания гласува само Първан Дангов. Днешната извънредна сесия бе закрита, за повече здравна сигурност от Заседателната зала бяха премахнати столовете за журналисти и граждани
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Общинският съвет в Дупница вече ще работи неприсъствено. Заради извънредната епидемична обстановка в страната заседанията ще се провеждат чрез видеоконферентна връзка. Това е възможно, след като на извънредна сесия днес бе приета промяна в правилника за дейността на местния парламент. Заседанието се проведе при закрити врата, което не бе предварително оповестено и за което няма взето решение на Общинския съвет, както изисква Правилника. Репортерите пък трябвало да се досетят сами, че сесията е закрита, виждайки премахнатите от Заседателната зала столове за журналисти и граждани.

 

Според приетото днес решение, при липса на техническа възможност за провеждане на онлайн заседания, Общинският съвет и неговите комисии могат да приемат решения чрез неприсъствено гласуване и по друг начин. Промените в правилника са били приети без дебати и изказвания с 24 гласа „за“. Против е гласувал само Първан Дангов от групата на БСП. Той обясни отрицателния си вот с мотива, че заместник-председателят Йонко Гергов е допуснал процедурно нарушение. Гергов е предложил, а съветниците са приели допълнение към Правилника, според което заседанията освен дистанционно, ще могат да се провеждат и присъствено, но не в Заседателната зала, а на „друго място“. Според Първан Дангов в текстовете на Правилника е трябвало да бъде изрично определено това „друго място“, а процедурното нарушение се състои в това, че предложеното допълнение е трябвало да бъде част от останалите текстовете за промени, преминали законовата процедура за обществено обсъждане.       

 

Първан Дангов не одобрява неприсъствената работа на местния парламент и по същество, тъй като се съмнява в ефективността и прозрачността й. „Ще видите на практика, че чрез онлайн сесиите ще бъдат замазвани очите на хората. Няма да има никакви изказвания. Ще има само някакви натискания на бутончета и гласувания. Затова гласувах против. Не е ясно как ще стигат предложения до комисии, обсъждания... Ако опозицията има някакво различно мнение от управляващите, какво ще правим? Просто всичко, което се поднася от кмета, ние ще го гласуваме. Аз гарантирам, че така ще стане“, коментира пред „Камертон“ Първан Дангов.

 

Според промените в Правилника публичност на заседанията на местния парламент ще бъде осигурена чрез прякото им  излъчване на официалната интернет страница на Община Дупница. Както досега, отделно заседание или част от заседание могат да бъдат закривани, само ако Общинският съвет реши.