ОКЩ реши: Няма да обособяват ковид болница в Кюстендилска област

И трите болнични заведения ще продължат да приемат пациенти с коронавирус
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Кюстендил продължават да работят в същия режим, както досега. Няма да се прави реорганизация на лечебната мрежа с цел конкретна болница да бъде ангажирана с лечение само на лица с COVID-19. Това решение е взето единодушно от членовете на Областния кризисен щаб (ОКЩ) в Кюстендил. Заседанието, проведено днес, е било свикано от областния управител и председател на Щаба Виктор Янев след получено писмо от министъра на здравеопазването. „Взетото решението от Кризисния щаб е съобразено с капацитета на здравната система в областта, както и с условията и спецификата на предоставяне на здравната грижа“, пише в прессъобщение, изпратено до медиите от Областната администрация.

 

Деца, записани за задължително предучилищно образование в целодневна, полудневна и почасова организация в детска градина/училище в областта, могат да отсъстват по желание на родителя и след писмено уведомяване на директора. Това отправи като препоръка Кризисният щаб към кметовете на всички общини в областта. Отсъствията на деца са допустими за определен период, посочен в заповед на министъра на образованието и науката, издадена за конкретна община. Заповедта се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция и/или на областния/общинския координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на COVID-19 и/или карантинирани жители.

 

От Областната администрация информират още, че към днешна дата 53-ма души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил, като до края на деня предстои изписване на няколко души. В частната болница в Дупница са настанени за лечение 27 души, а в общинската болница – 30 души.