Съдът определи мярка „подписка“ за сина на Каплата

Николай Капланов е задържан за повреждане на автомобила на изчезналия Янек Миланов, извършено през месец май тази година
Снимка: КАМЕРТОН

 

Мярка за неотклонение „подписка“ отредели Районният съд в Дупница на 20-годишния Николай Капланов, задържан за повреждане на автомобила на безследно изчезналия Янек Миланов. Синът на Васил Капланов е привлечен от прокуратурата като обвиняем за умишлено повреждане на чужда движима вещ - лек автомобил „Пежо 208” чрез надраскване с остър предмет на калниците, вратите, брони, предния капак и багажника и срязана задна дясна гума – престъпление по чл. 216, ал.1 от НК. Прокуратурата посочва, че деянието е извършено на 07.05.2020 г. Общият размер на щетата е 1 150 лв. Представителят на държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”, а адвокатът на обвиняемия пледира да не бъде налагана никаква мярка за неотклонение.

 

Не са налице предпоставките на чл. 63, ал.1 от НПК за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. По отношение на обоснованото предположение, че Николай Капланов е извършител на посоченото деяние има само индиция за това. Обвиняемият е неосъждан, студент е и работи. Няма данни за реална опасност той да се укрие или извърши престъпление, се казва в мотивите на съдия Ели Скоклева. Още повече че става дума за престъпление, извършено през месец май, като разследването по него е било спирано и в последствие отново възобновено. По смисъла на Наказателния кодекс това престъпление не е тежко.

 

Определението на Районния съд С – Дупница подлежи на обжалване и/ или протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 3- дневен срок.