Учениците от 5-ти до 12-ти клас в област Кюстендил преминават на дистанционно обучение

99 учители в момента са в болничен, но при повече от половината отсъствието им от работа не е свързано с К-19. Само 13 ученици до момента са дали положителна проба за коронавирусната инфекция
Областният кризисен щаб в Кюстендил заседава онлайн, снимката е архивна

 

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в област Кюстендил от утре, 12-ти ноември, преминават на дистанционно обучение, съобщиха от Областната администрация. Решението е на Областния кризисен щаб в Кюстендил и ще бъде валидно до 27-ми ноември. Членове на Щаба са се обединили около тезата, че по този начин ще запазят живота и здравето на учителите, ще има превантивен характер относно родителите и учениците, както и ще се ограничи броят на случаите с коронавирусна инфекция в областта.

      

Разчитам на г-жа Мая Стойчева и експертите от РУО – Кюстендил да създадат необходимата организация, за да се следи как се случва образователният процес в областта“, заявил е Виктор Янев, цитиран от пресцентъра на Областната администрация. Той е разпоредил контролните институции в областта да се ангажират с повече проверки по големите магазини и заведенията, за да се следи как се спазват противоепидемичните мерки там.

      

Директорът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева – Николова е информирала Щаба относно епидемичната обстановка в училищата в областта. В момента от работа отсъстват 99 учители, но при повече от половината причината не е ковид. 28  от отсъстващите са с положителни тестове за коронавирусна инфекция и 10 са под карантина в качеството си на контактни със заразени. 40 учители са с болнични заради грипоподобни симптоми, останалите също са с болнични, но по други причини, докладва началникът на РУО – Кюстендил.

 

Само 13 са учениците, които са дали положителна проба за Ковид-19, а 175 са контактни и под карантина. В Кризисния щаб са притеснени, че много от учениците ходят на училище с грипоподобни симптоми. Във всички училища от областта процентът на отсъстващите ученици по класове е следният: 1 клас – 20%; 2 клас – 15%; 3 клас – 15%; 4 клас – 13%; 5 клас – 20%; 6 клас – 17%; 7 клас – 20%; 8 клас – 7%; 9 клас – 10%; 10 клас – 17%; 11 клас – 11% и 12 клас – 10%.