Реорганизации в болниците в Дупница заради К-19

Само деца ще приема неотложният кабинет в общинската болница, но при необходимост от хоспитализация ще бъдат насочвани към частната болница. Последната поема неотложната помощ за възрастните. Двете здравни заведения разполагат с 60 легла за пациенти с ковид, като имат готовност за разкриване на още 46.

 

Тази вечер в 20.00 ще заработи триажният кабинет за пациенти със съмнение за ковид-19, който е обособен в бившия Дом „Олга Стоянова“, съобщиха от общинския пресцентър след среща между представители на общинското ръководство, на двете болници в Дупница и шефа на РЗИ – Кюстендил. От здравната инспекция са осигурили за новото звено 200 антигенни теста. В кабинета ще се преглеждат пациенти с грипоподобни симптоми, ще се проверяват с бързи тестове, когато са положителни, ще се тестват и с ПСР. Буферното звено ще работи през почивните дни денонощно. Телефонният номер за връзка с екипа му е 0879 523 576.

 

В момента общинската болница разполага с 35 легла за пациенти с ковид-19, с готовност за разкриване на още 11 легла. Частната болница е с 25 легла и с готовност за още толкова, съобщават още от кметския пресцентър. Неотложният кабинет на партера в Хирургичния блок на общинската болница ще бъдат приемани само деца. Неотложната медицинска грижа за всички възрастни се поема от съответния кабинет в частната болница.  До 15 ноември няма да се приемат пациенти в детско отделение на общинската болница. При необходимост от хоспитализиране, малките пациенти ще се насочват към частната болница. Последната поема грижата и за всички пациенти, които имат нужда от хирургична помощ, тъй като Хирургията на общинската болница също е в карантина. Отворени там остават отделенията по неврология, вътрешно, АГ, психиатрия и кардиология.

 

На срещата в Община Дупница д-р Крум Бонев е информирал, че в момента в общинската болница има 25-ма пациенти, от които 22-ма с ковид. Заразени са 7 сестри, 4-ма лекари и 2 санитарки. „Не е тайна, че сме под критичния минимум откъм персонал“, изтъкнал е д-р Бонев.  

 

Междувременно от Областната администрация в Кюстендил съобщиха, че регистрираните през последното денонощие новозаразени лица с К-19 в областта са 71. В Кюстендил са 51, Дупница – 11, Кочериново - 6, Рила – 2 и Сапарева баня – 1.        

 

В частната болница в Дупница са хоспитализирани 59 души с двустранна пневмония. От тях 13 са с коронавирусна инфекция и са настанени за лечение в Ковид отделение, за други 13 все още няма резултат от писиар тестовете им.

 

Хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил са 36 души.