Дупнишка художничка популяризира сценографията с изложба в Джамията

С образователна цел Милена Найденова показва свои творби от периода на следването й в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив
Снимки: КАМЕРТОН

 

Художничката и сценограф Милена Струнчева-Найденова откри изложба в зала „Джамията“ в Дупница. В експозицията, която е озаглавила „Анатомична графика“, авторката показва свои творби от периода на следването й в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, специалност „Сценография на музикално-сценичните жанрове“. Целта на Милена е образователна. Тя иска да популяризира сред ученици и младежи с интерес към изобразителното изкуство специалността, която е завършила, тъй като според нея е малко позната. В изложбената зала са подредени над 40 нейни произведения, основно портретни графики, както и цветни етюди в цяла фигура и полуфигура.

 

„В специалността се учи театрален костюм, история на изкуството и музиката, проектиране на театрални декори, костюми и т.н. Студентът се запознава и с анатомията, живописта, графиката и е много трудно да се съчетаят всички тези жанрове от един автор за целите на театралното и филмовото изкуство. Много малко хора завършват сценография, а преподавателите са изключително тясно специализирани. Идеята ми е изложбата да бъде разгледана от ученици, които се интересуват от евентуално обучение по сценография. Вече забелязвам такъв интерес от страна на ученици в Дупница, които се допитват до мен и затова тази изложба е за тях“, каза Милена Найденова, която е родена в Пловдив, но от дълги години живее и работи в Дупница.

 

Участвала е в самостоятелни и колективни изложби, както и в съвместни проекти за изработка на декор за Пловдивската опера. Преподавала е изобразително изкуство в дупнишко училище. Последният й проект е изографисването на параклиса „Св. Никола“ в с. Славейно.

 

Изложбата може да бъде разгледана в продължение на един месец в изложбена зала „Джамията“.