16-годишен дупничанин завоюва три 1-ви места в престижно състезание по планинско колоездене

Екстремният състезател Велин Дойчев е първенец в три от пет кръга при юношите на БГ Ендуро сериите тази година, а в другите два кръга отново е с отлично представяне – едно второ и едно четвърто място
Снимки: Личен архив

 

Най-силните състезатели от цяла България, както и участници от Гърция, премериха сили в едно от най-трудните състезания по планинско колоездене. По време на тазгодишните Български ендуро серии сред тях бе и 16-годишният дупничанин Велин Дойчев, който се представи великолепно. От общо пет кръга на екстремната надпревара, провели се през август, септември и октомври в различни градове и трасета в страната, Велин Дойчев спечели три първи места при юношите (15-18 години).

 

 

Класирането на дупнишкия състезател е както следва:

1 кръг „Home Mountain Enduro 2020 - Витоша“ – 1 място.

2 и 3 кръг „Elevation 999 Enduro - Пампорово“ – 2 и 1 място.

4 кръг “Enduro 2020-Петрич“ – 4 място

5 кръг “Enduro 2020-Враца“ – 1 място

 

В четвъртия кръг Велин отново успява да се класира, въпреки тежко падане на трасето, както и последвал технически проблем със спирачките на колелото му. За доброто му представяне голяма психолочиеска помощ му оказва неговият добър приятел и ментор Добромир Добрев, както и други участници от състезателните среди.

 

 

Ендуро дисциплината е една от най-интересните, но и най-трудните в планинското колоездене. Изминатите километри са стотици, преодоляват се множество изкачвания и спускания по състезателните трасета. Терените са разнообразни, като се преминава през корени, камъни, скалисти участъци, завои, естествени и изкуствени препятствия. По време на състезанието са нужни комплексни умения като детайлно анализиране на терените, както и изграждане на различни стратегии, обясняват представители на организационния екип.

 

 

Състезанията БГ Ендуро 2020г. са част от държавния календар и се провеждат под егидата на Българската федерация по колоездене  и Българската колоездачна лига.