И Окръжният съд отказа да освободи от ареста Васил Капланов

Мярката за неотклонение остава най-тежката, съдебното определение е окончателно
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди определението на Районния съд в Дупница, с което Васил Капланов бе оставен в ареста за постоянно и бе отхвърлено искането му за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека. Това съобщиха от пресцентъра на съда и припомнят, че Капланов е в ареста от 4-ти септември, след като бе привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

По искане на защитата на обвиняемия съдът е допуснал до разпит бившата му съпруга, която отговори на въпроси, свързани с това как задържането на Васил К. се отразява негативно на малкия им син. От Окръжна прокуратура – Кюстендил  са пледирали за отхвърляне на молбата на обвиняемия и потвърждаване на мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

 

Настоящият съдебен състав е констатирал, че първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - наличие на обосновано предположение за авторство на деянието, не е отпаднала към момента.  Няма нови доказателства, че е отпаднала и другата предпоставка – реална опасност от извършване на престъпление. По време на инкриминираното деяние обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“, която не е попречила да бъде извършено друго противоправно деяние, се посочва в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил. Според съдебния състав, макар и неосъждан към момента, на Васил Капланов е налагано административно наказание по чл. 78а, за престъпление против личността - нанасяне на лека телесна повреда, което е от същия раздел, както това по настоящото обвинение.

 

Определението на Окръжен съд – Кюстендил е окончателно и не подлежи на обжалване.