Културни дейци и общественици отбелязаха Деня на народните будители

Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Христаки Павлович – Дупничанин
Снимки: КАМЕРТОН

 

С кратка церемония пред паметника на Христаки Павлович – Дупничанин в Дупница бе отбелязан Деня на народните будители. Венци и цветя поднесоха общински служители, читалищни и музейни дейци, общественици и малцина други граждани. Представители на общинското ръководство не дойдоха да отдадат почит на българските просветители, възрожденци и борци за духовна независимост на България.

 

Значимостта на общобългарския празник на духа и историческата ни памет припомни директорът на Историческия музей Анелия Геренска. „Днес ние, дупничани, трябва да бъдем особено горди, защото сме наследници на десетки наши дупнишки просветители, тръгнали от килиите на манастирския метох в Дупница към всички села и градове на българските земи. Днес отдаваме почит на Христаки Павлович - Дупничанин, създал десетки учебници и просветил хиляди, на Димитър Бисеров - Околията, създател на нашето читалище, Даскал Христо Димитров, представител и борец за църковна независимост, Георги Икономов, Атанасий Чолаков и на още десетки дупничани и просветители. Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, бойци и герои. Честит празник на всички днешни будители -  учителите, писателите, читалищните деятели, на всички хора на словото и духа! Бъдете винаги будни!“, каза в словото си Анелия Геренска. 

 

В програмата се включиха музикантите от Общинската духова музика и Таско Мигленов от ОУ „Христаки Павлович“ и активист на НЧ „Пенчо Славейков“. Петокласникът рецитира стихотворение, посветено да народните будители.