Съдът отказа да освободи Васил Капланов от ареста

Съдия Светла Пейчева прецени, че има опасност обвиненият в закана за убийство да се укрие или да извърши престъпление
Снимка: КАМЕРТОН (архив)

 

Районният съд в Дупница остави без уважение молбата на Васил Капланов за изменение на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека или за освобождаването му от следствения арест без мярка за неотклонение.

 

Съдът прецени, че и към този момент е налице с достатъчна степен на вероятност обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението, за което е обвинен. Съдия Светла Пейчева прецени още, че има реална опасност Васил Капланов да се укрие и да извърши престъпление.

 

Припомняме, че Капланов е ареста заради обвинение за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

В мотивите си съдът посочва, че обвиняемият, макар и освободен от наказателна отговорност и с наложено административно наказание - глоба, е извършил престъпление от същия раздел на НК - „Престъпления против личността“, по който се води и настоящото досъдебно производство. Срещу Васил Капланов има и още едно висящо досъдебно производство - за нанасяне на лека телесна повреда, по хулигански подбуди, пише още в мотивите на съда. До момента в рамките на досъдебното производство е извършена съдебно-медицинска, дентална експертиза и е назначена съдебно-психиатрична експертиза, която цели да провери дали пострадалият свидетел е преживял стрес.

 

Според обвинението на 31.08.2020 г., около 20. 10 ч. в гр. Дупница в разговор по телефона Васил Капланов се е заканил на Димитър Недев с престъпление против неговата личност – с убийство. Думите, с които го е заплашил са: „Децата ти ще останат сираци“. Това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, смята прокуратурата. За престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.