Въвеждат по-строги противоепидемичните мерки в област Кюстендил

За срок от 15 дни се затварят нощните заведения и се преустановяват плановите операции и плановия прием на пациенти в болниците и лечебните заведения
Снимка: Областна администрация - Кюстендил

 

Област Кюстендил вече e в критичната червена зона с над 120 заразени Ковид-19 на 100 000 души население, съобщиха от Областната администрация в Кюстендил. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените в областта е 144 души.

 

Показателят „двуседмичен ръст на заболеваемост“ към 25-ти октомври е 123.17 на 100 хил. души. В болница в момента се лекуват 24 души, 133-ма са на домашно лечение, а 190 са под карантина. Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил за посочения период са 48, а в община Дупница – 71 души. Това е станало ясно по време на извънредно заседание на Областния кризисен щаб, свикано от областния управител и председател на Щаба Виктор Янев.

 

След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно са решили от утре, 27 октомври, до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта. Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

 

По време на заседанието на Кризисния щаб е взето решение още да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито. 

 

Областният щаб ще отправи и препоръка до директора на ОУ „Неофит Рилски“ в град Дупница за създаване на организация за преминаване към електронна среда на обучение на част от паралелките или на цялото училище. 

 

Взетите по време на заседанието на Кризисния щаб решения ще бъдат регламентирани в заповед на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

 

Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб Виктор Янев, цитиран от пресцентъра на Областната администрация.