Арман Бабикян организира „комитет за съпротива“ в Дупница

Съмишленици на Отровното трио и антиправителствените протести се срещнаха на площад „Свобода“ и заявиха готовност за бъдещи протестни действия на местно и национално ниво
Снимки: КАМЕРТОН

 

Арман Бабикян от т. нар. „отровно трио“ посети днес Дупница, за да постави основите за сформиране на местен „комитет за съпротива“ като част от националното протестно движение срещу правителството на Бойко Борисов. Посещението на Бабикян е част от обиколката из страната, която предприеха с Николай Хаджигенов с цел да консолидират недоволните от управлението по места. Съмишленици на Отровното трио се събраха на централния площад „Свобода“ в късния следобед, а събитието се превърна в своебразен протест. Организацията в Дупница осъществи бившата дясна общинска съветничка Ани Вакъвчиева. На срещата присъстваха около 25 души, сред които и благоевградчани.

 

Арман Бабикян не се притесни от малобройното присъствие и дори остана доволен от срещата. Той обясни, че целта на събитието не е била протест, а среща със съмишленици, които занапред да организират и да се включват в различни протестни мероприятия на местно и национално ниво. „Въобще не се притеснявайте! Всеки един от вас тежи колкото 100 човека. Смятам, че не можем да се справим сами и никой от нас не може да се справи сам, затова трябва да сме организирани. Ние не сме се събрали тук да правим протестно шествие, а за да се съберем, да се координираме, да обменим данни един за друг, да намерим лесен начин за връзка и да организираме в цялата страна различни протестни действия или мероприятия, насочени срещу властта на Бойко Борисов. И след като мафията намери начин да се организира така добре, щом се налага, ще се организираме и ние“, коментира Арман Бабикян. Според него дупничани предпочитат да протестират не в Дупница, а на площада в центъра на София, защото в малките населени места има голям страх, информацията стига бързо до местната власт, която от своя страна може да оказва натиск. Въпреки това той е обнадежден, че ситуацията ще се промени и все повече хора ще застанат с лицето си на площад „Свобода“.

 

Благоевградчанинът Владислав Христов заяви от импровизираната трибуна, че хората в Дупница са напълно обезверени и няма силно гражданско общество. Той призова поне веднъж седмично местните да се събират организирано и „да покажат, че са будни като благоевградчани“.

 

Председателят на ДСБ – Благоевград Калоян Ханджийски посочи от своя страна, че протестите са справедливи и благодари на събралите се граждани. Призова ги да останат смели. Според него дупничани са „истински хора, които са изстрадали много“ и изрази убеждение, че все повече хора ще отстояват своите позиции.

 

Дупничанката Ани Вакъвчиева обърна поглед към миналото, като подчерта че преди години местното население не се е страхувало да се изкзава свободно и да организира големи протести и барикади. Заради обичта си към града и към хората тя обеща да продължи да протестира. „Свободата  може да бъде извоювана само на площада, а не зад клавиатурата на компютъра“, заяви Вакъвчиева.

 

Думата взеха още 26-годишният дупничанин Лъчезар Занев и Петър Чавдаров, които изразиха недоволството си от настоящото управление. Те акцентираха върху проблемите в образованието и ниската раждаемост в страната. Марина Иванова от своя страна заяви, че „от град на демокрацията и барикадите“ Дупница е станала „град на страхливците“.

 

След събитието повечето от присъстващите предоставиха своите данни за контакт, с което гарантираха, че са готови да се включат в организацията  на бъдещи протестни действия на местно и национално ниво.