Шефът на ТЕЦ „Бобов дол“ не знае, че Големо село трети месец е потънало в бяла прах

Инж. Любомир Спасов заяви, че научава за проблема от „Камертон“, предположи, че става въпрос за инцидент, но и така да е, според него бялата прах нито е отровна, нито е вредна
Снимки: Читатели

 

ТЕЦ „Бобов дол“ трети пореден месец продължава да засипва с бяла прах село Големо село. Въпреки извършените проверки от РИОСВ – София в края на месец септември, проблемът и до момента не е решен, става ясно от множеството сигнали, придружени със снимки и видео, които получи вчера и днес „Камертон“. Припомняме, жителите на селото и кметът Васил Васев предполагат, че става въпрос за неизправност на сероочистките на топлоцентралата, но вече месец, след като институциите бяха сигнализирани, отговор от тях липсва. Няма яснота какъв е резултатът от извършените проверки от страна на РИОСВ – София, както и от замерванията за качеството на въздуха, направени от екоинспекцията. Друг проблем, за който сигнализират гражданите е, че отново често се наблюдава черен дим от комините на ТЕЦ-а. Ето защо хората се съмняват, че централата продължава да гори отпадъци.     

 

Оказа се, че изпълнителният директор на топлоцентралата инж. Любомир Спасов дори не е запознат с проблема. За потъналото в бяла прах село Големо село пред „Камертон“ Спасов заяви, че научава от нашия репортер, с когото разговаря по телефона. Той бе много изненадан, тъй като по думите му проблемът би трябвало да е бил решен още преди няколко месеца, когато в централата е бил извършен ремонт. Но и без това, според Любомир Спасов тази бяла прах не е опасна. Той обясни, че това е вар, която не е следствие на някакво изгаряне, а се получава, когато сероочистващата инсталация е прекалено натоварена, работи на много висока скорост „и газовете успяват да извлекат капки с варно мляко заедно с дима“. „Странно ми е защо го има този проблем отново. Сигурно има известно количество вар, която се кондензира и пада върху земята. Доста време всъщност нямахме такива сигнали. Сега в момента защо се е получило, не мога да ви кажа. Ще го проверя, като се посъветвам с колегите. Може да е станал някакъв инцидент. Това не е нещо отровно и вредно“, заяви инж. Спасов.

 

Относно черния дим, който често се наблюдава, изпълнителният директор каза, че причината е разпалването на котлите с мазут – технологичен процес, допустим съгласно Комплексното разрешително на ТЕЦ-а. Любомир Спасов посочи още, че и двата проблема, за които сигнализират гражданите, не са следствие от изгаряне на отпадъци. Той е категоричен, че след наложената принудителна административна мярка от МОСВ през април тази година в ТЕЦ „Бобов дол“ не е използвал „и килограм боклук“ в производствената си дейност. Освен това има решение на Борда на директорите за отказ от изгаряне на отпадъци, увери още Спасов.

 

Въпреки това отговорните институции все още не са оповестили дали е променено Комплексното разрешително на ТЕЦ-а, чрез което на централата й бе дадено право да изгаря отпадъци и дали въобще е започнала такава административна процедура. Същевременно сдруженията „Грийнпийс“ - България, „За Земята“ и гражданите изгубиха на първа инстанция в Кюстендилски административен съд делото срещу ИАОС, издала разрешението за горенето на отпадъци в ТЕЦ-а.   

 

Неизяснените въпроси „Камертон“ отправи чрез писмено запитване до пресцентъра на  РИОСВ – София и очакваме отговор.