Доц. Мангъров в Дупница: Уплашени хора трудно се лекуват и лесно се манипулират

Инфекционистът беше на среща с граждани в Дупница, организирана от АБВ
Снимка: КАМЕРТОН

 

Това, което на първо място трябва да се направи за справяне с Ковид-19, е хората да се успокоят, защото уплашен пациент трудно се лекува. Това каза доц. Атанас Мангъров на среща с граждани в Дупница, организирана от партия АБВ. С инфекциониста дойде и партийният председател Румен Петков. „Много е важно пациентът да бъде спокоен и вътрешно уравновесен, тогава лечението е много по-лесно. Аз лекувам предимно деца. Когато дойдат при мен, аз казвам на родителите, че първо те трябва да се успокоят, и най-вече майката. Защото, ако майката не е спокойна, нищо не може да се направи. Казвам им, че не детето трябва да успокоява родителите, а родителите трябва да успокоят него. Много е важно кой кого успокоява. Какво се случва в момента - нашите водачи, тези, които трябва да успокояват, всъщност нагнетяват напрежение и страх и едва ли не хората трябва да успокояват тях“, коментира инфекционистът и подчерта още, че уплашени хора лесно се манипулират.

 

За пореден път той обясни, че ситуацията с Ковид-19 в момента не е променена спрямо месец март. Според него съобщенията за увеличение на броя на заразените се дължи на броя на тестовете, както и на факта, че се правят тестове на места, където има повече контактни лица. Доц. Мангъров каза още, че информацията не се съобщава коректно, тъй като ние не знаем колко от положителните резултати са на хора, които се тестват за първи път, колко от тестваните са със симптоми, колко са на домашно лечение и колко са тези, на които нищо им няма. Броят на пациентите с Ковид в инфекциозните отделения пък остава непроменен – движи се от 30 до 70 души, посочи д-р Атанас Мангъров.     

 

Той коментира още, че има риск от блокиране на здравната система, но причините са в организацията, създадена от властите и реакцията на хората. Хората, когато са уплашени, смятат, че колкото по-рано влезеш в болница, толкова по-добре. Болниците пък, които са търговски дружества, имат интерес от повече пациенти и ги приемат. Още повече, че заради създадената организация пациентите с други заболявания са драстично по-малко. „Така става задръстването на болниците, така става и заразяването на голям брой лекари. Вчера ми се обаждат от Благоевград, търсят място за настаняване на дете. Майката е с положителен тест за Ковид-19. През нощта чула, че детето диша трудно, преглеждат го, но то си диша нормално. Майката обаче настоява детето й да бъде под лекарско наблюдение“, обоснова с пример тезата си доц. Мангъров. Важно е също така личните лекари „да бъдат на мястото си“, посочи още инфекционистът и критикува практикуваната напоследък „телефонна медицина“. 

 

Междувременно от Областаната администрация в Кюстендил съобщиха, че настанените пациенти с Ковид-19 в общинската болница в Дупница са 11, а в болницата в Кюстендил – трима. Установените новозаразени лица в областта са 13, шест от тях са в община Кюстендил, шест  - от община Дупница, един  - от община Рила, уточняват още от администрацията на областния управител.