Ралица Мирчева показва новата си арт концепция за първи път в Дупница

Изложбата „Рефлексии“ авторката е подготвяла в продължение на година, за да я представи специално пред дупнишката публика
Снимки: КАМЕРТОН

 

Доц. д-р Ралица Мирчева откри в Дупница своя самостоятелна изложба, озаглавена „Рефлексии“. Експозицията авторката е подготвяла в продължение на една година, за да я покаже специално пред дупнишката публика. Поводът е празникът на града, който отбелязваме на 19 октомври – Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец.

 

Откриването на изложбата в зала „Околийската къща“ снощи събра любители на изкуството, художници, общественици, представители на Община Дупница и други граждани. Сред гостите бяха братът и майката на автора – доц. д-р Момчил Мирчев и Елка Мирчева. „Чест е за мен, че съм част от празника на Дупница. Когато през 2012 г., идвайки тук пак през октомври месец, ме прие Андрей Севдин. Веднага усетих, че това място е специално. Оттогава това е една моя много любима галерия“, сподели пред „Камертон“ доц. Мирчева.

 

С изложбата „Рефлексии“ си доц. Ралица Мирчева поставя началото на своя нова артистична концепция. Чрез 16-те си творби показва актуални съвременни тенденции в изкуството, като прилага за тяхното създаване древна техника, използвана още преди хиляди години в Китай и Япония. С помощта на ръчно изработена хартия и цветовата гама на акрилната боя с ярки цветове са илюстрирани мъжки и женски фигури. Цикълът от инсталации разказва за отражението на човешките емоции - смирение, радост, триумф, разочарование, надежда, желание, гордост, вина. Посредством тези емоции, които са и преживени от автора през последната една година, се ражда вдъхновението, обясни самата Ралица Мирчева. „Показвам моите, нашите, човешките емоции – само аз, формата, ажурните силуети, линиите, цветовете, фактурата и хартията, напълно откровена със себе си. Последните месеци се обърнах назад, в моето Аз, в моите емоции и преживявания. Всички имахме време за това. Нима човек не е една неразгадана книга, стихия от емоции? Относно творбите ми неслучайно има една стара приказка, че всичко ново е добре забравено старо. Композирайки ги на стените, усетих как добре си пасват и допълват взаимно. Изложбата ми дава стимул да се върна отново в ателието, за да продължа да създавам“, каза още пред „Камертон“ доц. Мирчева. Тя не пропусна да спомене за силната си връзка с Дупница заради своя баща, покойният скулптор проф. Емил Мирчев, прекарал детството си тук.

 

Някои от арт инсталациите са създадени с помощта на живописна шпакла, а за други помагат единствено пръстите. За повечето от тях е използвана само и единствено хартия, но в определени творби се прилага и зеблото. Въпреки че структурата им е крехка, доц. Мирчева предпочита да ги остави в естествен вид, без да ги подсили с основа, за да може да се запази тяхната автентичност. Чрез фигурите тя успява да се докосне едновременно до рисунката, живописта и моделирането.

 

Доц. д-р Ралица Мирчева преподава рисуване и живопис в департамента по „Изящни изкуства“ в Нов български университет. Завършвила е Националната художествена академия и е доктор по „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. Член е на Съюза на българските художници. Участва в рецица престижни изложби, множество самостоятелни експозиции и пленери в България и чужбина. Работи в областта на рисунката и живописта, визуалните изкуства, текстилна триизмерна пластика и ръчно правена хартия. Автор е на множество публикации и монография, посветени на изобразителното изкуство и методите на обучение. 

 

Изложбата може да бъде разгледана в Околийската къща до 15 ноември.