Хората с увреждания в Дупница преди протеста: „Подкрепете ни!“

„С подготвената реформа управляващите, образно казано, ни заявяват: „Вие сте излишни. Вие сте само разходи за бюджета, а нищо не внасяте в него“. Затова хората са уплашени, че ще бъдат отнети пенсиите им и че ако бъдат видяни на протеста, това може да е в тяхна вреда“, обясни притесненията си Надя Борисова. Затова тя призовава за подкрепа от страна на цялата общественост в Дупница.
Надя Борисова

 

Основната организация на Съюза на инвалидите (ОО на СИБ) в Дупница се обръща към местната общественост с призив за подкрепа на протеста срещу реформата в областта на медицинската експертиза.  Наредбата за оценка на работоспособността на хората с увреждания, която предстои да бъде гласувана в парламента, ще отнеме или намали инвалидната пенсия на около 150 000 – 200 000 души. Това е основната причина за протеста, насрочен на 11-ти април.

 

Надя Борисова – социален работник  и Николина Спасова – председател на ОО  на  СИБ в Дупница, се притесняват, че няма да успеят да организират и заведат на протеста в столицата достатъчно хора. Причината, от една страна, е обективна – здравословното състояние на засегнатите от подготвяните промени. От друга страна, е стахът. „С тези промени управляващите, образно казано,  ни заявяват: „Вие сте излишни.  Вие сте само разходи за бюджета, а нищо не внасяте в него“. Затова хората са уплашени, че ще бъдат отнети пенсиите им и че ако бъдат видяни на протеста, това може да е в тяхна вреда“, обясни притесненията си Надя Борисова. 

 

За властово притискане на хората с увреждания служат и твърденията от страна на управляващите, усърдно подхранвани и от мейнстрийм медиите, че броят им е твърде голям. Истината е съвсем различна. Няма как в страната с най-висока заболеваемост и смъртност от социално значими заболявания броят на хората с увреждания да намалее. А целта на правителството е това да стане механично. „Води се политика за пестене на средства от държавния бюджет за сметка на най-уязвимите групи“, убедени са хората с увреждания. Наредбата взима мерки за пестене на бюджетни средства, но не решава елементарни проблеми на хората с увреждания. Пример за това са сроковете за освидетелстване от ТЕЛК и НЕЛК комисиите. „Имаме хора без ръце и крака, които на всеки три години ходят на ТЕЛК“, коментира Надя Борисова.

 

Тя не вярва във формалния мотив на управляващите, че реформата ще помогне за професионалната интеграция на хората с увреждания. „Те ще преценят, че мога да практикувам дадена професия, но всичко, което ще направят, е да ме пратят на Бюрото по труда, а там „помощта“ е работа по програми за временна заетост. Работодателите ни наемат, а след като приключи програмата и съответно финансирането от държавата за заплатата и осигуровките, ни освобождават. След това ние стоим на борсата по 6  и повече месеца без никакви доходи.  Не вярвам, че като оценят работоспособността ми, ще ми намерят работа. Та то самата държава не е осигурила условия за хората с увреждания в държавните институции“. Това  коментира Надя Борисова, която през 2012 г.   спечели конкурс за работа в Агенцията за социално подпомагане, но впоследствие я отрязаха с обяснението, че работното място няма условия за хора с увреждания. Обещали й работа, веднага щом се отвори подходяща позиция, но все още не я дочакала.   Този случай е само един от множеството парадокси, с които се е сблъсква Надя в ежедневната й борба със социалната система, каквато според нея всъщност у нас липсва. 

 

Борбените личности като Надя сред хората с увреждания обаче са малко.  Повечето от тях са подтиснати и разбираемо се притесняват да застанат с лицата си в протест срещу управляващите.  Затова те имат нужда от подкрепа от страна на цялото общество. „Ние категорично няма да скандираме „Оставка!“, защото целта ни е проблемът да не бъде политизиран и да избегнато това, той да бъде припознат от някоя политическа партия“, коментира Николина Спасова. Затова тя и Надя Борисова призовават близки, роднини, приятели на хората с увреждания, както  и други граждани, да подкрепят протеста. За пътуването до столицата е осигурен транспорт. Автобусът ще тръгне в 7.00 часа от Старата автогара в Дупница.  

 

Основните искания на протестиращите са Наредбата за експертизата на работоспособността да бъде преработена съвместно с национално представителните организации. Те настояват още за обвързване на социалните плащания с линията на бедността или минималната работна заплата, както и да се подобри ефективността на изразходвания публичен социален ресурс. 

 

Организациите искат още да се ограничат и преустановят корупционните практики при определяне на вида и степента на увреждане на едно лице. Друго искане към властта е за подобряване на условията в основни сфери на социално включване.

 

В протестна нота до социалния министър Бисер Петков организациите са представили своята позиция за реформата и въпросите, на които искат да им бъде отговорено. Искаме отпадане на термина "определяне на работоспособност" и категорично не искаме разделяне на медицинската експертиза, смятаме, че тя трябва да се осъществява от един мултидисциплинарен орган, казаха представители на организациите.

 


Станете наш автор или подайте сигнал. Вижте повече тук: