Дупнишкото трио „Авлига“ с първа награда от X Световен шампионат по фолклор

С акапелното изпълнение на песента „Шопска китка“ Райна Христова, Диана Градевска и Йоана Югова отвяха силната конкуренция на участници от 15 страни
Снимка: Личен архив

 

Фолклорно трио „Авлига“ (НЧ „Пейо Яворов-1978“) спечели първа награда и златен медал от X Световен шампионат по фолклор “World folklore 2020”. Отличието на дупнишките изпълнители е в категорията за автентичен и обработен фолклор. Журито оцени високо акапелното им изпълнение на песента „Шопска китка“, с която се явиха на престижното международно състезание. За представянето си трио „Авлига“ получиха и специална награда за техника на изпълнението, а дипломите им от форума са общо четири.

 

Райна Христова, Диана Градевска и Йоана Югова участват за трети път в Световния шампионат по фолклор, като тази година завоюваха отличията си в конкуренция с десетки участници от 15 страни, сред които България Индонезия, Русия, Индия, Украйна, Полша, Малайзия, Румъния, Китай, Хърватия, Иран, Албания и др. Оценени са от висококвалифицираното международно жури, което се е ръководило основно от три критерия -  ниво на сложност и техника на изпълнението, представяне (костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар) и сценично поведение. „Имаше изключително много български участници и се гордеем, че сме част от победителите. Нивото е много високо и ние се стараем да се представим както подобава, тъй като представяме не само страната, но и групата, читалището и града“, каза пред „Камертон“ солистката Райна Христова.

 

Наградите на трио „Авлига“ от световния форум, тази година проведен онлайн заради извънредните здравни мерки, са поредните в богатата им колекция с отличия от национални и международни фолклорни състезания.

 

Организатори на събитието, което тази година се проведе онлайн заради извънредните здравни мерки, са Световна асоциация на фолклорни фестивали – WAFF, Европейска асоциация на фолклорните фестивали – EAFF и World Folrklore Academy. Осъществява се с подкрепата на UNESCO, IOV-WORLD, CID-UNESCO.