20 дупничани на протест, искат уволнение на шефа на полицията

Поводът е случаят „Янек“, а организатор бе бившият активист на „Да, България“ Любомир Авджийски
Снимки: КАМЕРТОН

 

Двайсетина души протестираха тази вечер пред сградата на полицията в Дупница под надслов „Вън мутрите от Дупница! Уволнение на Динев. Къде е Янек?“. Протестът бе организиран във Фейсбук от бившия активист на „Да, България“ Любомир Авджийски. Той увери, че акцията му не е политическа, а гражданска.

 

Авджийски настоява за уволнение на шефа на дупнишката полиция Борислав Динев и на цялото ръководство на Районното управление. Обяви се за „разчистване и смяна на Районната прокуратурата в Дупница“. Според него това е наложително, тъй като разследването за изчезването на Янек Миланов е било забавено. Пред журналисти Любомир Авджийски коментира, че случаят „Янек“ не е битов, а е свързан с мафията в Дупница, която трябва да бъде разследвана. Авджийски също така е убеден, че Дупница е крепост на мафията и че организираният от него протест е малоброен, тъй като дупничани са много уплашени от хората на Братя Галеви и от свързаната с тях, по негови думи, местна власт.

 

Въпреки късния час на протеста, който се проведе след 18.00 часа тази вечер, Борислав Динев беше на работното си място и излезе да разговаря с протестиращите. Така Любомир Авджийски имаше възможността лично да зададе въпросите си към него, свързани с твърдението за закъснение на разследването и работата на полицията преди изчезването на Янек, когато той е подавал жалби за набези над личното му имущество. Борислав Динев бе категоричен, че забавяне на разследването не е имало, но отказа да съобщи подробности по случая.  Той обясни правилата за връзки с обществеността на полицията, които са добре познати на медиите, а именно, че съобщенията се разпространяват от пресцентъра на ОД на МВР, а интервютата и изявленията се уговарят предварително със същия пресцентър. „В момента не са ми позволили да давам интервюта, мога да ви уверя, че забавяне на разследването няма, но обяснения мога да дам само на близките на Янек. Ако тук има близки на Янек, моля да заповядат, ще ги информирам за предприетите действия на полицията“, заяви Борислав Динев.     

 

Малцината граждани, които се бяха събрали пред полицията, не останаха доволни от думите на полицейския шеф, тъй като очакваха конкретна информация за разследването и отговор на въпроса „Къде е Янек?“. Подобно на Авджийски и те смятат, че разследването е умишлено забавено с цел да бъде прикрито извършено престъпление. Някои от присъстващите пък изразиха съмнение, че главният прокурор Иван Гешев е използвал случая „Янек“, за да си направи личен пиар.

 

Протестът продължи около час. Любомир Авджийски каза, че вероятно ще организира и други подобни акции.