Пред кадрови фалит ли е общинската болница в Дупница?

Въпросът постави д-р Пламен Соколов на сесията на Общинския съвет вчера и намекна за сериозни организационни проблеми в здравното заведение
Снимки: КАМЕРТОН

 

Проблемите на общинската болница допреди 3-4 години бяха финансови заради администрирането на дружеството. Днес обаче са кадрови и именно кадровият фалит ще бъде много по-страшен от финансовия. Това заяви общинският съветник от Движение „Заедно за промяна“ д-р Пламен Соколов на вчерашната сесия на Общинския съвет, на която бе взето решение за провеждане на конкурс за управител на здравното заведение. Както е известно, прокуристът Мария Жайгарова подаде оставка и в момента изпълнява длъжността до избор на друг прокурист или на управител. Според д-р Соколов е необходимо кметът Методи Чимев и председателят на Постоянната здравна комисия към местния парламент д-р Паризов да информират обществеността относно организацията на работа в болницата и проблемът с кадрите. Общинският съветник каза, че инфекционистът д-р Евтимова е напуснала здравното заведение, което на практика поставя под въпрос съществуването на Инфекциозно отделение. Причината е, че там работи само още един инфекционист, д-р Благоева, която обаче е в пенсионна възраст и често отсъства. Пламен Соколов посочи още, че има информация, че седем медицински сестри са напуснали Терапевтичния блок, а от друга страна по време на епидемията са закрити Инфекциозно и Ортопедично отделение, което той определи като нонсенс.

 

Ножицата на заплатите в общинската болница е много широко отворена. Иска ми се не ми разказват приказки, а реално да ми се покаже нагледно, да се запознаем с фактите. Има смели, сриозни запллати в болницата, но има и заплати тип „троха“. Не искам да омаловажавам онова, което е направено. Но не искам да толерирам по отношение на принципа този не ме интересува, онзи не ме интересува. Мен ме интересуваше приживе съдбата на д-р Владимиров, който беше уволнен и ме интересува защо д-р Евтимова напуска. Мен ме интетресува като потенциален пациент, защото тя е един уникален доктор. Мен ме интересува съдбата на тези сестри. Ще дам един пример за една сестра, с която съм работил 42 години, заради отказ да отиде на Гюешево във вихъра на епидемията, защото има хринично заболяване, беше уволнена. Осъзнавате ли, че в града няма да намерим лица, които да работят? Но този фалит,  не финансовият, а физическият, ще бъде по-страшен“, коментира д-р Соколов.

 

Д-р Александър Паризов от своя страна каза, че вече са проведени срещи, на които са присъствали кметът, председателят на Общинския съвет и част от съветниците. По думите му липсата на кадри и персонал е проблем на цялата страна и никой не може да бъде накаран насила да работи в общинска болница.

 

 

Д-р Евтимова, това което ми беше обяснено на среща на завеждащите от прокуристката е, че тя сама е решила да напусне с предизвестие за един месец и напуска по собствено желание. Никой по никакъв начин не може да я задържи в болницата. Доколкото обясни прокуристката, заплатата не й е била никак малка. В отделението работи и още един лекар, който е така на доста голяма възраст, която по закон й позволява да не бъде в това отделение по време на епидемия и остри случаи. Говоря за д-р Благоева, тя често излиза в отпуска, тъй като има това право. В един момент отделението се изпразни откъм лекари. Какво направи болницата в лицето на д-р Бонев. Занам, че се събраха Вътрешно отделение, част от  Кардиологично отделение и т.нар. Пневнофтизиатрично отделение, което беше затворено (бел. ред. поради липса на кадри). Така че се направи една добра база за лекуване на такива болни“, каза д-р Паризов. От думите му стана ясно още, че ситуацията в болницата е конфликтна по отношение на средствата, които получава персоналът за работа „на първа линия“. Причината е, че всички работят на етажа, където се лекуват болните от ковид, но не всички имат право на допълнителните средства за работа „на първа линия“. Въпреки това според Паризов сътресения в организацията на работа в болницата няма. „Да, ще има процедура за управител, дано се избере по-бързо. Засега прокуристът работи, работи и заместникът на прокуриста. Така че в болницата няма някакви сътресения в ръководството и организацията. Навсякъде, дори и в Бюрото по труда, е обявено за места, навсякъде се търсят лекари. Който и да бъде, е добре дошъл, а дали ще останат не знам. За съжаление, възрастта на лекарите, е доста висока, медицинските сестри дори предпочитат да са си вкъщи на една пенсия, но да не идват в болницата заради епидемията. Не знам дали е така“, каза още д-р Паризов.   

 

Кадровият проблем в общинската болница не е нов, но досега не бе коментиран от управляващите, чийто приоритет бе финансовото състояние на здравното заведение. Както „Камертон“ вече писа, всички отделения са „на кантар“ – един лекар да напусне и се налага закриване. Над 90% от медицинските сестри пък са в пенсионна възраст. Лекарският състав също е застаряващ.