„Митонисимо“ гостува с музика на Вивалди в Бобов дол

Концертът в Амфитеатъра на 22 септември е част от национално турне на виртуозния камерен оркестър, което дава възможност на публиката от по-малки градове да съпреживее вълшебната музика на венецианския композитор Антонио Вивалди
Снимка: "Митонисимо"

 

Виртуозният камерен оркестър „Митонисимо” и неговите солисти под диригентската палка на Огнян Митонов ще гостуват в Бобов дол с най-успешния си концерт от миналата година – „Венецианският майстор” с музика на Вивалди. Музикантите ще излязат на сцената в Амфитеатъра в Деня на независимостта, 22 септември, от 18. 00 часа.

 

Събитието е част от националното турне на „Митонисимо“, което започна вчера с успешен концерт в Белоградчик. Утре продължава в Ловеч, а след срещата с публиката в Бобов дол следва концертът в Ботевград, който ще се проведе в Деня на музиката, 1-ви октомври.     

 

Този музикален проект на „Митонисимо“ се изпълнява с подкрепата на Министерство на културата. Идеята на турнето е  да даде възможност на публиката от по-малки градове да съпреживее вълшебната музика на Вивалди на живо, а и на столичани да избягат за няколко часа от София и да се потопят в една различна и красива атмосфера в прекрасните кътчета на България.

 

Програмата на концерта е изключително интересна и разнообразна. Тя представя творчеството на Вивалди от най-различни страни. Публиката ще има удоволствието да чуе „Четирите годишни времена” по един по-нетрадиционен, атрактивен начин. Всяко едно от тях се изпълнява от различна солистка от оркестъра - Доротея Димитрова, Ефтима Евтимова, Смиляна Лозанова и Наталия Тодорова, оставяйки своя личен отпечатък  в интерпретацията и музикалната картина. Ще бъдат рецитирани и малко познатите сонети, предшестващи всеки сезон, написани от самия Вивалди. Вокалните солистки Гигрина Гиргинова – сопран  и Анита Дафинска - мецосопран ще изпълнят арии и дуети от опери, кантати, оратории и мотети на италианския майстор. Двете певици са едни от най-добрите изпълнителки на барок в България. Свежест и разнообразие в концерта внасят и изпълненията на диригента Огнян Митонов с кларинет на произведения, написани за предшественика на този инструмент – салмое. Оркестровите изпълнения включват увертюри и откъси от концерти за струнен оркестър.

 

Камерен оркестър „ Митонисимо” е създаден през 2008 г.от диригента Огнян Митонов. Той се състои от ярки млади музикантки. Важна и интересна особеност на състава е това, че неговите оркестрантки са и солисти. Диригентът също често е солист в програмите. В изявите на оркестъра по уникален начин се съчетават ансамбловите и солистичните изяви,  инструменталното с вокалното изкуство, класиката със съвременни  произведения. Често в концертите на оркестъра участват като солисти изтъкнати оперни и оперетни певци, както и големи смесени хорове. Спецификата и разнообразието на програмите на оркестъра, както и интригуващия начин на поднасяне, скъсяващ дистанцията с публиката, прави състава интересен за най-широк кръг слушатели.

 

Диригент, солист и композитор на състава е Огнян Митонов – музикант със сериозен творчески опит, включващ над 1200 спектакли и концерти в България и чужбина. Дългогодишен диригент на Музикалния театър в София. Огнян Митонов е добре познат на дупнишката публика не само с „Митонисимо“, с които е гостувал в Дупница. Той възроди смесен хор „Рилски звуци“ към НЧ „Зора“, който дирижира от около три години.  

 

Билетите за концерта в Бобов дол са с цена 6, 8 и 10 лв. , налични са на касите на Изипей, онлайн през Epaygo и на място преди събитието.