С комедията „Ама че семейство“ откриват новия театрален сезон в Дупница

Вече е готова алтернативната открита сцена на паркинга зад бившето кино „Марек“
Снимки: КАМЕРТОН

 

Новият театрален сезон в Дупница ще бъде открит на 22 септември с комедията „Ама че семейство“  по Майкъл и Рей Куни. Пиесата ще бъде изиграна на открита сцена, която ще бъде разположена на паркинга зад бившето кино „Марек“, съобщиха на пресконференция днес директорът на ОДТ „Невена Коканова“ Валентин Балабанов и художественият ръководител на местната трупа Славчо Пеев. Припомняме, че идеята на Балабанов бе сцената под звездите да бъде открита още през лятото, но технически пречки са забавили осъществяването й. Сега алтернативното културно пространство ще може да се използва за кратко, докато времето го позволява.

 

Сцената „Звезди под звездите“, както шеговито я нарича театралният директор, ще се изгражда от партикабли, когато има представление. Засега са купени 50 стола за зрителите, но в зависимост от интереса и възможността за разполагане на повече седящи места предвид изискванията за дистанция, може да бъдат осигурени още седящи места, стана ясно на днешния брифинг. „Това не е експеримент. Аз съм участвал в София на такива сцени и на публиката много й харесва. По-приятно ще бъде за човек да седи отвън през хубавата есенна вечер и да гледа театър без да се притеснява от зараза“, каза Валентин Балабанов.

 

 

Театралното ръководство предвижда две представления на комедията „Ама че семейство“ – на 22-ри и на 29-ти септември с начален час, и двете вечери, от 20.30 часа. Пиесата не е нова за дупнишката театрална публика, но не е играна на местна сцена от три години. Сега ще бъде представена с обновен актьорски състав. Няма да участват т. нар. „мечки“, или популярни от тв сериалите актьори, а само актьори от местната театрална трупа. Така няма да се наложи изплащане на високи хонорари на гостуващи артисти, което ще спести средства на театъра. В комедията ще участват Божидар Попчев, Владимир Богданов, Петко Каменов, Иван Иванов, Славчо Пеев, Виктория Янева, Анастасия Левордашка. Ще участва и Валентин Балабанов, който е и режисьор на постановката.

 

На пресконференцията днес стана ясно още, че тази година за празника на Дупница нова постановка няма да има. Причината е недостиг на финансови средства заради извънредните мерки и нередовния приход от билети. Театралното ръководство, без да се ангажира със срокове, все пак обмисля вариант за нова пиеса, за която да не се налага плащане на авторски права и да е подходяща за малък актьорски състав.

 

Заради извънредната ковид обстановка заявките за гостуващи представления също са малко. Засега са насрочени само две представления, заявени от театрите във Видин и Велико Търново. Те нямат интерес към откритата сцена, тъй като там местата са малко и приходите от билети няма да покрият разходите им.