Капланов остава в ареста по обвинението за закана с убийство

Най-тежката мярка задържане под стража бе потвърдена от Окръжен съд - Кюстендил

 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета по отношение на Васил Капланов с определение на Районен съд – Дупница. Той е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

Съдът прецени, че към настоящия момент, на база събраните доказателства, е налице достатъчна степен на вероятност, че обвиняемият Васил Капланов е извършил инкриминираното деяние. Налице е и другата предпоставка за изпълняване на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ - наличие на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, имайки предвид тежестта на извършеното деяние, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. От друга страна, по време на инкриминираното деяние обвиняемият Васил К. е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, се посочва още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Според обвинението на 31.08.2020 г. около 20. 10 ч. в гр. Дупница в разговор по телефона Васил Капланов се е заканил на Димитър Недев с убийство, като е употребил думите „децата ти ще останат сираци“, и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му - престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

 

Припомняме, че срещу Васил Капланов бе повдигнато и обвинение за незаконно държане на боеприпаси, като по това досъдебно производство му бе наложена мярката за неотклонение парична гаранция.