Съдът отмени домашния арест на Васил Капланов и определи парична гаранция

Мярката е по досъдебното производство за държане на боеприпаси
Снимка: КАМЕРТОН

 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил отмени домашния арест на Васил Капланов и определи парична гаранция в размер на 2000 лв. Става въпрос за мярката за неотклонение по досъдебното производство за държане на голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия.  Гаранцията трябва да бъде внесена в 7- дневен срок.

 

Окръжен съд – Кюстендил потвърди определението на Районния съд в Дупница в частта му, в която отхвърля искането на прокуратурата за вземане на най- тежката мярка „задържане под стража“. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Според съдебния състав има обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението - категорично, за 24 патрона, намерени на единия от двата претърсени адреса и за разликата от 100 до 191 патрона, открити на другия адрес, където живее и неговият брат. На този етап от разследването не е разпитан другият собственик на касата, където са открити патрони, братът на Васил К., и не е ясно чия собственост са патроните, което предстои да бъде изяснено в хода на разследването. Според съдът има опасност обвиняемия да извърши престъпление, предвид характеристичните данни по делото и справката, представена от прокуратурата.

 

Въпреки взетата по-лека мярка за неотклонение по досъдебното производство за държане на боеприпаси, Васил Капланов все още се намира в ареста. Причината е, че той бе задържан по друго досъдебно производство – за заплаха за убийство, и Районният съд в Дупница определи най-тежката мярка за неотклонение. Очаква се защитата на Капланов да обжалва и на 14 септември съдът в Кюстендил отново да разглежда мярката му.   

 

Припомняме, Васил Капланов влезе в полезрението на властите, тъй като е последният човек, с когото е видян безследно изчезналият Янек Миланов.