Дупница чества 135 години от Съединението

Венци и цветя бяха поднесени на паметната плоча на дупнишките опълченци
Снимки: КАМЕРТОН

 

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бяха отбелязани днес в Дупница. Тържественото честване започна по традиция с рецитал на Общинската духова музика пред паметната плоча на опълченците от Дупнишкия край. Венци и цветя на паметника бяха поднесени от представители на Община Дупница, на Общинския съвет, на местните читалища и техни възпитаници и малцина други граждани. 

 

Събитията от есента на 1885 година припомни пред присъстващите директорът на Историческия музей Анелия Геренска. Тя разказа и за проведения в Дупница на 6 септември преди 135 години околийски митинг, на който кметът Христо Грънчаров произнася реч и оповестява Съединението. Припомни и имената на дупничани, участвали в защитата на съединисткия акт. „Съединението, успешно реализирано и защитено със собствени сили, повишава националното чувство на българите, укрепва убеждението и вярата, че те могат да бъдат творци на своята национална съдба“, каза Анелия Геренска и завърши поздрава си към дупничани с цитат от Константин Иречек: „Вече никой не може да упреква българите, че нямали държавна идея, народно самосъзнание и че тяхната свобода е била само харизано нещо, което не знаели нито да ценят, нито да пазят

 

Честването на националния празник продължи с празничен концерт на централния площад „Свобода“. В него участваха Смесен хор „Рилски звуци“ и самодейни състави и изпълнители от читалищата в Дупнишко. Също както и церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметника на опълченците, концертната част на празничната програма не успя да събере много граждани. Обичайно не присъства и кметът Методи Чимев.