Капланов пред съда: „В момента изтърпявам инквизиция“

Васил Капланов остава в ареста за постоянно. Определението е на председателя на Районния съд в Дупница Иван Димитров.
Снимка: КАМЕРТОН

 

В момента изтърпявам инквизиция. Не може цялата държава да ми стовари някаква показност умишлено, затова запазвах мълчание пред медиите. Г-н съдия, аз съм във ваши ръце, не ми го причинявайте“. Това бяха част от думите в съдебната зала днес на Васил Капланов – Каплата, с които той поиска от Районен съд – Дупница да му наложи най-леката мярка за неотклонение. Както знаете, Каплата бе задържан повторно по новообразувано досъдебно производство за отправяне на заплаха за убийство към дупничанин, коментирал случая „Янек Миланов“ в социалните мрежи. Според показанията на потърпевшия Димитър Недев в телефонен разговор Капланов го е заплашил, че ще остави децата му сираци.

 

Пред съда обвиняемият бе категоричен, че Димитър Недев лъже. Капланов посочи, че това може да се докаже, ако съдът изиска запис на 50-секундния телефонен разговор, който е провел с Недев. Според Капланов телефонът му се подслушва от полицията, с което той е наясно и  което по негово мнение е напълно нормално. „Димитър Недев лъже умишлено прокуратурата – уважавана от мен институция, винаги безпрекословно съм се съобразявал с нея. Това, което чета за Капланов, изпитвам отвращение. Единствено аз изхранвам семейството си, не мога да си изпратя сина на училище на 15 септември, а другия да го изпратя студент, не мога да изхранвам родителите си, моля да не уважите искането на прокуратурата“, заяви още в съда Васил Капланов. Той бе много емоционален и говореше на висок глас, за което няколко пъти се извини.

 

В съдебната зала бе и стоматолога на Капланов, който свидетелства, че пациентът му има напреднала фаза на пародонтоза и се нуждае от лечение в столицата.

 

Наблюдаващият прокурор Анета Стоева от своя страна мотивира искането на държавното обвинение за постоянен арест с това, че Васил Капланов има две висящи досъдебни производства – едното от 2014 г. за нанасяне на лека телесна повреда и другото – за незаконно държане на боеприпаси, което му бе повдигнато преди около седмица. Прокурор Стоева посочи още, че на младини Капланов извършвал дребни престъпления, освен това бил активен спортист, което пък било оценено от осъдените за ОПГ Пламен Галев и Ангел Христов и съответно бил привлечен от тях за началник на охраната им. Анета Стоева каза още, че според показанията на Димитър Недев Васил Капланов действа необмислено и заради експресивността на неговия характер Недев се уплашил от думите му, че ще остави децата му сираци.  

 

Капланов се защити, като заяви, че твърдението на прокурора, че е извършвал дребни престъпления на младини е неистина. Относно връзката му с Братя Галеви посочи, че докато е работил за столична охранителна фирма, бил командирован от шефовете си за тяхна лична охрана. Това каза и един от адвокатите му, Емил Велинов, като уточни, че този факт може да се потвърди, ако се отвори делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов. Велинов също така посочи, че Васил Капланов активно съдейства на разследващите по случая „Янек Миланов“, а претърсването в района на Крайници се извършва именно на база твърдения на Каплата. От обосновката на защитната теза на обвиняемия стана ясно още, че Васил Капланов и Димитър Недев са дългогодишни приятели и комуникацията им, която е предмет на настоящото дело, е започнала именно като приятелски чат в социалните мрежи. Според твърдението на Капланов въпросната вечер двамата са си писали, а на следващия ден Димитър Недев му се обадил по телефона, заговорил го за изчезването на Янек Миланов, а той го прекъснал, че не му е приятно да говори по тази тема. С това разговорът им е приключил, твърди Капланов.   

 

Съдия Иван Димитров отхвърли мотивите на защитата, с която бе поискана най-леката мярка за неотклонение „подписка“ и определи най-тежката - „задържане под стража“. Съдия Димитров прие мотивите на прокуратурата, а именно, че, предвид двете висящи дела на обвиняемия, има опасност той да извърши престъпление. Освен това съдът прецени, че е налице обосновано предположение, че именно Капланов е извършител на престъплението, в което е обвинен (по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК) и за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години.

 

Определението на Районен съд – Дупница може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил в тридневен срок.