Иван Хаджийски представи новата си книга „Кметовете на Дупница (1878-2020 г.)“

С днешното събитие авторът спази традицията си да представя по един свой труд всяка година
Снимки: КАМЕРТОН

 

Краеведът Иван Хаджийски представи днес новата си монография „Кметовете на Дупница (1978-2020 г.)“. По традиция домакин на събитието бе библиотеката при НЧ „Зора“. Авторът  бе уважен от свои близки, приятели, читалищни дейци, представители на Историческия музей, архиерейското наместничество на Дупнишка духовна околия и други общественици и граждани.

 

По думите на  Иван Хаджийски книгата, състояща се от 656 страници, отразява неговия 40-годишен задълбочен изследователски труд. За създаването му е издирил най-малко по два източника и по метода на засичане на фактите дава точни сведения за всички дупнишки кметове за времето от 1878 г. до 2020 г. За търсените от него сведения е събрал богата информация от Държавния архив в Кюстендил, издания на Държавен вестник от различните години, Националната библиотека в София, доклади на историка и български политик Константин Иречек и др. В предговора на книгата Хаджийски отбелязва, че на кметовете на Дупница нищо човешко не им е било чуждо, но отговорно и с обич са работили за разцвета и благоденствието на града и общината. В първа глава място намират кметовете от годината на Освобождението на България до 9 септември 1944 г. Първият дупнишки кмет е Величко Хаджиангелов, за който по сведения на Никола Лазарков и Асен Меджидиев е посрещнал в града Васил Левски и е бил активен участник в борбите за национално освобождение, често арестуван и репресиран от турската власт. До дълбока старост е бил активен участник в обществено-политическия живот на Дупница. Според Хаджийски най-успешният кмет е Димитър Радев, чийто баща е ген. Тодор Радев. По време на управлението си той е построил дупнишката гимназия и прогимназията „Евлоги Георгиев“, днес основно училище. С енциклопедична точност краеведът е описал биографичните данни за всички останали кметове през този период, сред които са Никола Лазарков, най-младият кмет Крум Чапрашиков, Коста Петров, Никола Димчев – един от най-младите и инициативни кметове и др. Във втората глава са председателите на изпълнителните комитети на общинските народни съвети (кметовете) на гр. Станке Димитров, започвайки от Васил Гиздов (1944-1948 г.), стигайки до инж. Костадин Сиджимков, управлявал града до 1991 г. Отблеязани са сведенията на кметовете Теменужка Павлевчева, Алекси Тасев, Кирил Единаков и т.н. В последната трета глава са дупнишките кметове от най-новата история на града - Панчо Панайотов, Пламен Соколов, Асен Пилев, Първан Дангов и настоящият градоначалник Методи Чимев. Освен биографични сведения са публикувани и десетки фотографии на личностите и събитията за последните 142 години, както и закони, реклами и документи. Също така са публикувани и данни на още видни за Дупница педагози, строители и общественици.

 

С голяма признателност и сълзи на очи краеведът изказа своята благодарност към съпругата си д-р Юлия Тевекелийска за дългогодишната морална подкрепа, която неспирно продължава да му оказва, към издателите си Валентин Боков и Елена Кацарска, историка Борислав Дичев, служителите на читалищната библиотека „Зора“, Историческия музей и общинския отдел ГРАОН. Хаджийски им подари копия от монографията си и ценно издание на сп. „Минало“.  С монографията обогатиха библиотеките си и всички останали дупнишки читалища. От своя страна Хаджйски получи безброй поздрави, цветя, икона на св. Иван Рилски, свидетелство за дарение от домакините си.

 

Тъй като краеведът е ибрал за представяне на книгата си деня на св. Преподобни Симеон Стълпник, отец Ивай Айдаров поздрави присъстващите с изпълнение на „Многая лета“ и пожела на автора дълги години живот и нестихващ ентусиазъм за бъдещи научни трудове.

 

Историкът Борислав Дичев определи днешното събитие като „един нов духовен камък в градежа на българската памет и духовност във времена, в които думите за съжаление  са отровени от груб материализъм и нихилизъм“. По думите му Хаджийски е личност, продължаваща да изгражда паметта на Дупница и околията. По този повод Иван Хаджийски завърши с думи на своя баща „Власт корени няма“ и думите на акад. Ангел Балевски „Ще има и в родината ни мила живот без злост и грозота, ако добрите притежават сила, а силните - пък доброта“.

 

Краеведът Иван Хаджийски превърна в традиция представянето по един свой труд всяка година. „Кметовете на Дупница (1878-2020 г.)“ е 18-та поред книга и 14-та монография в творческата биография на автора.