Предават на френските власти българин, осъден доживот за убийство и изнасилване

Решението е на Окръжния съд в Кюстендил, който допусна изпълнението на Европейска заповед за арест по отношение на Олег Ч., изтърпяващ друга присъда в бобовдолския затвор

 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил допусна изпълнение на Европейска заповед за арест (ЕЗА) по отношение на изтърпяващия присъда в бобовдолския затвор Олег Ч., на 32 години. ЕЗА е издадена от прокурор в гр. Шалон-сюр-Сон, Франция във връзка с наказателно производство за извършени убийство, опит за убийство, нанасяне на тежка телесна повреда, изнасилване и незаконно проникване в частен имот през 2013 година. За тези престъпления Олег Ч. е осъден от френския съд на доживотен затвор. Това наказание не е окончателно и не е влязло в сила поради обжалване.

 

В момента обявеният за международно издирване български гражданин се намира в затвора в Бобов дол, където изтърпява наказание лишаване от свобода по присъда на РС – Гоце Делчев.  Олег Ч. ще бъде предаден на властите във Франция след изтърпяване на наказанието му в България. Съдът взе по отношение на Олег Ч. мярка за неотклонение „задържане под стража“ до фактическото му предаване на Франция.

 

Определението на Окръжен съд – Кюстендил подлежи на обжалване пред САС, в 5- дневен срок.