Започна петият археологически сезон при храм „Св. Спас“ в Червен брег

Проучванията ще се финансират от Министерството на културата по спечелен от Историческия музей в Дупница проект на стойност 17 330 лв.
Снимка: КАМЕРТОН

 

Днес започна петият сезон на археологическото проучване на раннохристиянската базилика при средновековната църква „Св. Спас“ в село Червен брег, съобщи за „Камертон“ директорът на Историческия музей в Дупница Анелия Геренска. Обектът, който е със статут на културен паметник от национално значение, е класиран по програмата на Министерството на културата за финансиране на археологически проучвания. За петия сезон на проучванията Историческият музей ще получи 17 330 лева. Все още не е ясно дали и Община Дупница ще предостави за целта допълнително средства.

 

Научен ръководител остава гл. ас. д-р Светла Петрова от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН, която ще си съдейства с експертите от Историческия музей. Проучванията ще продължат в югоизточна, източна и североизточна посока. Целта е да се конкретизира източната част на раннохристиянската базилика, обясни Анелия Геренска. По думите й вече има готовност за изпълнение на проекта за консервация и социализация на археологическия обект, като има уговорка и с архитект-проектант.

 

Не можем да направим детайлно и цялостно проучване, защото застрашаваме по този начин средновековната църква. Теоретически и практически вече са ясни нещата. Може да се пристъпи към такива дейности едва при изпълнение на проекта за социализация на паметника, като вече имаме готовност. Имаме и съгласието на църковното настоятелство. Единствено остава сътрудничеството на Община Дупница. Ще видим какво всъщност е запазено от раннохристиянската базилика. Въз основа на изворови данни, това което показва самото разкриване, се оказва, че селището е викусът на военния лагер. Фактически тук се разквартируват войниците и докато лагерът съществува, съществува и викусът на Германея, продължил след това съществуването си като тракийско селище, за което хипотезата ни е защитена, че името му е Болбабрия. На практика голяма част от войниците са останали да живеят тук след приключване на военната служба“,  уточни от своя страна Светла Петрова.

 

Археологическите разкопки ще продължат 15 работни дни, до 14 септември.