Проверяват собственика на бедстващите в Осогово коне за злоупотреба с евросредства

Засега е образувано досъдебно производство за проява на жестокост към гръбначни животни и противозаконно причиняване на тяхната смърт от лице, полагащо грижи за тях. Предвиденото наказание за това престъпление е до 3 години затвор и до 5000 лв. глоба.
Петър Пищалов, снимка: novini247.com

 

Трябва да бъде установено и дали става въпрос за злоупотреба с евросубсидии, тъй като собственикът Петър Пищалов твърди, че получава по около 140 евро на кон по тази линия.  Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред медии в столицата по случая с конете, оставени на сигурна смърт в Осоговската планина. Припомняме, животните са около 100-тина, като живи са останали едва 30-тина.  

 

Румяна Арнаудова  уточнява, че още от Пищалов няма снети писмени обяснения и неговата позиция все още не е официално ясна. Според  Арнаудова обаче е очевидно, че евросредствата, които получава бизнесменът, не са били използвани по предназначение. Тепърва ще се установи въз основа на какви документи са предоставени субсидиите, дали са извършвани регулярни проверки и съставяни ли са документи с невярно съдържание.

 

Засега досъдебното производство, което наблюдава Районната прокуратура в Кюстендил, е  образувано  за проява на жестокост към гръбначни животни и противозаконно причиняване на тяхната смърт. Налице са данни, че извършителят е лице, полагащо грижи за конете. Предвиденото наказание за това престъпление е до 3 години лишаване от свобода и до 5 000 лв. глоба.

 

Метеорологичните условия в момента не позволяват проверка на място и обвинението не може да започне оглед. Още в понеделник са започнали разпити на свидетели, сред които и ветеринарният лекар, който е полагал грижи за животните, съобщи още говорителят на главния прокурор.

 

Конете все още са по високите части на Осоговската планина и не могат да бъдат свалени заради снега и мъглата. Те са в местността Бек Бунар, където снежната покривка все още е висока.  Природозащитници, планински спасители и служители на местното туристическо дружество се грижат за животните. В моторни шейни им качват храна.